Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Μαγειρική


Διέταξε η Πεντανόστιμη να πω μια ιστορία. Εκεί στα δέντρα, τα ψηλά και τις βουνοχαράδρες. Είναι δυο τρεις οι χωρικοί που έχουν εργασία. Στα avatars των bloggers να δίνουν μιαν αξία. Ομολογώ πως σάστησα προτού να απαντήσω. Τα χείλη μου εμάγκωσα και πήγα για ληστεία. Τα μάτια μου εμαύρισαν και κόντεψα να ..φτύσω! Και διόλου όπως κατάλαβες απ΄όλη τη σαπίλα.. Μα πρέπει αυτό να ήτανε απ΄την πολλή κυρίλα.

Εζύγωσα κοντά, στα μάτια την κυρία. Και ευθύς αμέσως φάνηκε ολάκερη απιστία. Το avatar ετούτο δω δεν έχει σημασία. Γιατί αυτή η διαδρομή κολλάει στην ουσία. Κρυπτόν εκείνο το σαφές. Και δύσκολο το τέλος. Οπότε αποφάσισα να βγω απ'αυτό το έλος. Όμως εκείνες οι βαφές με εκρατούσαν πίσω. Έτσι κι εγώ εσκέφτηκα να τις ..χειροτονήσω! Εξάφνου εκείνη τη στιγμή πετιέται κι ένα τέρας. Που ο πισινός του έκρυβε το φως όλης της μέρας.

Εγώ χωρίς πια δισταγμό και με περίσσιο θάρρος. Ακόνισα τη σκέψη μου και έδιωξα το βάρος. Εκάρφωσα τον κερατά με ψόφιες καρδερίνες. Κι έπειτα σοβαρεύτηκα, να φτιάξω αυτές τις ρίμες. Ύστερα αποφάσισα να δώσω τη σκυτάλη. Σε τρία τέσσερα παιδιά που ίσως να ιππεύσουν. Και τις σκοτούρες γύρω τους να τις παραμερίσουν. Γιατί ο δράκος έζησε και πρέπει να ..φονεύσουν!


(ουφ.. το'βγαλα)

Προσοχή παρακαλώ! Παρακαλούνται οι κύριοι κύριοι επιβαίνοντες Βάσκες, lena_zip, LoLa, Θάμνος, Seniorita και Mara Lisha να μετακινήσουν τα avatar τους, γιατί ενοχλούν στο ξεblogάρισμα. Στη συνέχεια να μας τα συστήσουν, το συντομότερο..

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Γυάλινη


«Από τα Εξάρχεια που γεννήθηκα κατέληξα στα Βριλήσσια. Όταν ήρθα εδώ ήταν εξοχή, όπως την ήθελα. Είχε μόνο μικρά σπιτάκια, μποστάνια, περνούσαν πρόβατα έξω απ' το σπίτι. Με τα χρόνια βέβαια έγινε κι αυτή μία βελτιωμένη Κυψέλη. Έχουν χαλάσει όλα τα παλιά σπίτια κι έχουν χαθεί οι μυρωδιές. Ξερίζωσαν τις γαζίες και φύτεψαν φυτά άοσμα, που τα κουρεύουν τετραγωνισμένα και στρογγυλά. Είναι φρίκη αυτή η αισθητική των προαστίων. [..]

Ο άνθρωπος είναι ένα ον που με βάζει σε τρομερές σκέψεις όσο περνάνε τα χρόνια. Προσπαθώ να βρω πράγματα για να εκτιμήσω το είδος μας, αλλά δεν μπορώ. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι εν έτει 2009 γίνονται ακόμα πόλεμοι. Δεν έχει βάλει κανείς μυαλό. Καταστρέφουμε τον πλανήτη. Ένα ζώο, όταν αρρωστήσει, λουφάζει και πάει να πεθάνει κάπου μακριά, δεν σου γίνεται βάρος, δεν ακούς ούτε αχ ούτε βαχ. Τα έχω εκτιμήσει αφάνταστα τα ζώα. [..]

Με ενοχλεί πολύ η βιασύνη, γι' αυτό δεν μ' αρέσει η πόλη. O τρόπος που όλοι κυκλοφορούμε με ένα τρομακτικό άγχος, σκοντάφτουμε ο ένας πάνω στον άλλο και δεν λέμε συγγνώμη. Όλοι είμαστε αγριεμένοι. Δεν χαιρόμαστε, δεν υπάρχει ποιότητα ζωής γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Είσαι συνέχεια με το ρολόι στο χέρι. Δεν αντέχω την αγένεια, τη βρωμιά. Βλέπω στο σχολείο δίπλα το προαύλιο γεμάτο χαρτάκια. Αν ήμουν υπουργός, θα το καταργούσα το σχολείο γιατί είναι άχρηστο, δεν σε μαθαίνει απλά πράγματα επιβίωσης και σε γεμίζει άχρηστες γνώσεις.

Με εκνευρίζει που οι μεγάλοι δεν δίνουν βήμα στους νέους ανθρώπους, που δεν έχουμε κυβερνήσεις άξιες, που μιλάνε όλοι με αυτή την ξύλινη γλώσσα και λένε συνεχώς τα ίδια πράγματα. Έλεος!»

Ράνια Οικονομίδου
LIFO 26/02/09
________
Η Ράνια Οικονομίδου είναι ηθοποιός.
Θα εμφανίζεται από αύριο, Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, στο Απλό Θέατρο, στην παράσταση «Ανάσα ζωής» (Ντέιβιντ Χέαρ), σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Μετάβαση

Δύο κόσμοι. Ένας δρόμος..




Το Καράκας βρίσκεται κοντά στις ακτές της Καραϊβικής. Είναι η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας και ο πληθυσμός του ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια. Η επίσημη ονομασία της πόλης είναι Santiago de León de Caracas. Η ανάπτυξή του οφείλεται κυρίως στη μεγάλη παραγωγή καπνού και κακάο.

Λατινική Αμερική.. Καραϊβική, νησιά, ήλιος, παραλίες, πράσινα νερά. Τα πράγματα δεν είναι συνήθως όπως τα πρωτοακούμε. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τουλάχιστον 510 άτομα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, επιβεβαιώνοντας πρόσφατη έρευνα, η οποία έδωσε στο Καράκας τον τίτλο της παγκόσμιας πρωτεύουσας σε φόνους (Κέιπ Τάουν και Νέα Ορλεάνη ακολουθούν).

«Η βία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βενεζουέλας, από όποια πηγή και να προέρχεται» δήλωσε στο CNN, ο Φρεντερίκο Γουέλς (πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Καράκας για πάνω από 25 χρόνια, ο οποίος έχει ασχοληθεί εξονυχιστικά με το ζήτημα), προσθέτοντας πως «είναι πραγματικά λυπηρό, καθώς, αφενός μεν οι δολοφονίες σχετίζονται με το φτωχό κομμάτι του πληθυσμού, αφετέρου τα περισσότερα θύματα είναι κάτω από την ηλικία των 30».

Με λίγα λόγια, πρόκειται για δολοφονίες ανάμεσα σε φτωχούς, με στόχο οικονομικά κυρίως κίνητρα. Από το 25% που ήταν το ποσοστό της φτώχιας στη χώρα τη δεκαετία του ‘70, εκτινάχθηκε στο 65% μέσα στη δεκαετία του ’90. Η εικόνα που παίρνουμε μέσα από το Google Maps νομίζω ότι είναι κατατοπιστική..

Μια λεωφόρος χωρίζει τις δύο «τάξεις». Αριστερά (όπως βλέπουμε), κατοικούν οι οικονομικά άνετοι πρωτευουσιάνοι. Διακρίνουμε τα καλοσχηματισμένα οικοδομικά τετράγωνα, πλατείες και πάρκα. Δεξιά, τα χαμόσπιτα των φτωχότερων κατοίκων δείχνουν κυριολεκτικά το ένα πάνω στο άλλο. Τεράστιες εκτάσεις γεμάτες παράγκες και κακοτεχνίες. Δύο κόσμοι. Ένας δρόμος..


____
Η ανάρτηση αυτή έγινε με αφορμή ένα χθεσινό post του σπιτόσκυλου, που διαβάζω μανιωδώς και είναι πολύ αγαπημένο blog. Δείτε και φωτογραφίες από ανάλογες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, τις οποίες βρήκα στο depultydog (ασχολείται κυρίως με αρχιτεκτονική).


(κλικ για μεγέθυνση)

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Χαμόγελα


Ξύπνησα κάπως στραβά σήμερα.
Πέρασα ένα δύσκολο βράδυ..

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Στρατηγός


1. Υπάρχει περίπτωση να εξοστρακίστηκε το ελικόπτερο; Ας μην αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο. Στην Ελλάδα ζούμε.

2. Δεν δίνουμε στον Παλαιοκώστα την Ολυμπιακή; Ξέρει μάλλον καλύτερα αυτός.. Και την Aegean; Και την Aegean!

3. Κοιτούσαν, λέει, οι φρουροί σαν καραγκιόζηδες την όλη διαδικασία. Α, ξέχασα! Είναι και τα ..καρναβάλια στη μέση.

4. Περιμένουμε πάντως εναγωνίως την απόδραση του άλλου Κώστα, του μπούλη μας. Από στιγμή σε στιγμή έρχεται το δικό του ..ελικόπτερο. Ψάχνει ένα στα μέτρα του.

____
Είναι άδικο να κατηγορούνται ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριτζάι επειδή απέδρασαν για δεύτερη φορά με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Αύριο ο Παλαιοκώστας και ο Ριτζάι επρόκειτο να καταθέσουν στο δικαστήριο για την πρώτη τους απόδραση τον Ιούνιο του 2006. Οπότε -για να μην κουράζουν τον δικαστή με λόγια-, έκαναν σήμερα την αναπαράσταση. (πιτσιρίκος)

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Trouble



more infos: Lenka!

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Παράθυρα


Τα όνειρα περιέχουν σημαντικές κρυμμένες αλήθειες και "μηνύματα" και, ως εκ τούτου, η συμπεριφορά των ανθρώπων επηρεάζεται σημαντικά, όταν ξυπνάνε, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Αν και οι ψυχολόγοι συνεχίζουν να διαφωνούν για την ερμηνεία των ονείρων, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, πιστεύουν πως τα όνειρά τους μεταφέρουν σημαντικές και πλήρεις νοήματος μυστικές ενοράσεις για τον εαυτό τους και τον κόσμο.

Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι, όταν ξυπνούν, συσχετίζουν τα γεγονότα της ζωής με αυτά του ύπνου τους. (skai.gr)

Διαβάστε ακόμα: Ζωγράφοι
Και κατεβάστε: Arcadia

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Εδώ


Εν τω μεταξύ, επίθεση από ένοπλους κουκουλοφόρους στον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Τι ώρα; Λίγο πριν τις οκτώ. Όλα εκείνη την ώρα δε συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα; Ειδικά μετά την τόσο επιτυχή τοποθέτηση του κυρίου Ρουσόπουλου στο γραφείο τύπου του κυβερνώντος (;) κόμματος δεν έχουμε δει σημαντικές αποκλίσεις στο ωράριο. Όλα βαίνουν καλώς.. Τα πάντα στην ώρα τους.

Κρίμα πάντως για τις δηλώσεις των κομμάτων, μετά την επίθεση. Πλην, βέβαια, της τοποθέτησης του ΚΚΕ, το οποίο έχω αρχίσει να γουστάρω (χαχα). Κρίμα και άδικο! Εγώ ένα έχω να πω και θέλω να βγω, να το βροντοφωνάξω στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα και όπου αλλού υπάρχει πλατεία ελεύθερη! «Όχι στη φίμωση της Μαριέττας Χρουσαλά και της Φαίης Σκορδά!» Ε, ναι ρε παιδιά. Πρέπει να τις αφήσουμε και αυτές ..να τελειώσουν! Μόνο η Πετρούλα θα τελειώνει κάθε μέρα στα μούτρα μας; Υπερασπίζομαι απερίσπαστα το δικαίωμά τους αυτό. Όλοι στους δρόμους για τα κορίτσια του Alter.

Ε, ρε κατάντια!

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Ντέξτερ











"Tonight's the night.
And it's going to happen again
..and again."


more infos: Dexter

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Τούνελ



haon: kbhta.com

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Ανατροπή


Ποια ανατροπή ρε; Η ανεργία «χτυπάει κόκκινο». Οι καθημερινές απολύσεις εργατών αφήνουν άνεργους δύο στους δέκα οικογενειάρχες. Η εγκληματικότητα των τελευταίων ημερών έχει ξεπεράσει κάθε ..«προσδοκία»! Οι πορείες, οι διαμαρτυρίες, οι διαδηλώσεις έχουν γίνει ο καθημερινός πονοκέφαλος, αρχικά της Κυβέρνησης και κατά δεύτερο λόγο της κυκλοφορίας στους δρόμους. Κινητοποιήσεις παντού! Και ανεκπαίδευτες δυνάμεις καταστολής ξοπίσω..

Η αξιωματική αντιπολίτευση (αποκλειστικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξή της) ζητάει ευθέως, εδώ και ένα μήνα, να οδηγηθούμε στις κάλπες. Ο περισσότερος κόσμος αδιαφορεί ακόμα και γι' αυτό, μη βλέποντας την αλλαγή της Κυβέρνησης ως λύση στα καθημερινά του προβλήματα. Η δυσαρέσκεια του μέσου φορολογούμενου οξύνεται με τα τελευταία «μέτρα» του Υπ. Οικονομικών. Μέτρα που ουσιαστικά αναιρούν τις προθέσεις και το πρόγραμμα του προκατόχου του (το οποίο ούτε καν πρόλαβε να υλοποιηθεί) και είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων πέρυσι.

Ένας κόσμος που δε δείχνει εμπιστοσύνη πλέον σε πρόσωπα και σημαίες. Έθνη ολόκληρα χωρίς πρότυπα, άνθρωποι χωρίς ιδανικά, πολιτικοί και κόμματα χωρίς συγκεκριμμένα προγράμματα. Πολίτες ενός κόσμου χωρίς όραμα. Και όμως.. ο λατρεμένος πρωθυπουργός των δημοσιογράφων βρήκε ώρα για δηλώσεις. Στις 8. Και είχε να πει το καλύτερο ..μας το φύλαγε μάλλον για το τέλος: «Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση»! Μπράβο!! (κλαπ κλαπ)

Ένα διάγγελμα που φαίνεται να αφορά μόνο τους δημοσιογράφους και τις φυλλάδες τους. Συζητήσεις και αναλύσεις στα δελτία ειδήσεων, στις «ενημερωτικές» εκπομές και μόλις ξημερώσει στα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες, τα πρωινά.. Από αύριο, ο Καραμανλής θα ακούγεται πάλι παντού! Ο άφαντος πρωθυπουργός της χώρας γίνεται πάλι πρωταγωνιστής. Τους πετάει το ξεροκόμματο και εκείνοι το πιάνουν όλοι μαζί και μασουλάνε.

Και όσοι, τις επόμενες μέρες, ξεφυλλίσουν κάποιο φύλλο, ψάχνοντας ίσως τη δική τους «ευκαιρία» στην εφημερίδα, θα διαβάσουν, κάπου εκεί δίπλα, τον αρχηγό του ελληνικού κράτους, να τους ειδοποιεί ότι η κρίση «χτυπάει την πόρτα μας» όμως εκείνος «έχει σχέδιο»! Όχι, δεν εξαρτόμαστε από κανένα μαλάκα του συναφιού σας. Πάρτε το χαμπάρι, γιατί εμείς έχουμε αρχίσει να το χωνεύουμε. Την κρίση που εσείς φτιάξατε και σκηνοθετήσατε, να τη φάτε στη μάπα μόνοι σας.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Γόμορρα


Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, η Σουηδία άφησε τα στρατεύματα των ναζί να προελάσουν ανενόχλητα μέσα από τη χώρα. Με αυτή την επιλογή φαίνεται να συμφωνούσε και ο κύριος Invgar Kamprad, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ΙΚΕΑ, καθώς αποτελούσε ενεργό μέλος του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας. Ωστόσο, κάπου στο 1950 παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος, προφανώς επειδή η ιδιότητά του αυτή θα έβλαπτε την εικόνα και την κερδοφορία της επιχείρησής του.

Ο ρόλος του, από κει και πέρα, περιορίστηκε σε αυτόν του χρηματοδότη του Per Engdahl, προσωπικού του φίλου και ηγέτη του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας. Ντοκιμαντέρ της σουηδικής τηλεόρασης προσφέρει ανατριχιαστικά στοιχεία για τη δράση της συγκεκριμένης πολυεθνικής. Όπως μερικά από τα παρακάτω..

Το ΙΚΕΑ για να τροφοδοτήσει τα 150 καταστήματά του, σε 22 χώρες και να καταφέρει να έχει κέρδη μέχρι και 10.4 δις ευρώ, το 2001, εκμεταλλεύεται τη φτηνή εργασία παιδιών στην Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ και την Ινδονησία. Πιο συγκεκριμένα, το ΙΚΕΑ συνεργάζεται με προμηθευτές σε όλο το κόσμο, που διαθέτουν στις προαναφερθείσες χώρες μικρά εργοστάσια, στα οποία δουλεύουν ακόμα και 14 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα παιδιά ηλικίας 6 έως 8 χρόνων. Τα παιδιά αυτά, που κατασκευάζουν τα πάμφθηνα χαλιά του ΙΚΕΑ, αποτελούν ουσιαστικά σκλάβους των προμηθευτών, καθώς έχουν δοθεί σε αυτούς ως ενέχυρο για δάνεια που ζητούν οι οικογένειές τους. Τα παιδιά δεν επιστρέφονται, αν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά, ύψους 35 δολαρίων, με τους τόκους (!).

Σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται ή δεν είναι όσο παραγωγικά πρέπει, τα παιδιά κακοποιούνται και βασανίζονται (καίγονται με τσιγάρα, κρεμιούνται ανάποδα από δέντρα). Επιπλέον πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτές το ΙΚΕΑ χρησιμοποιεί φτηνή καταναγκαστική εργασία πολιτικών κρατουμένων. Στη Μπούρμα της Ινδίας χρησιμοποιούνται από προμηθευτές του ΙΚΕΑ οι πολιτικοί κρατούμενοι της επαρχίας αυτής, όσοι δηλαδή αντιστέκονται στην ανελέητη εκμετάλλευση, στα σχέδια ντόπιων αφεντικών, καθώς και στα προγράμματα του ΔΝΤ και της ΠΤ.

Πέρα όμως από τους φυλακισμένους εργάτες, το ΙΚΕΑ διατηρεί εργοστάσια στη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Ταϊλάνδη και άλλες φτωχές χώρες, ώστε με τα ψίχουλα που δίνει στους εργάτες του, να εκτοξεύει τα κέρδη του, πουλώντας βέβαια φτηνά για τους βολεμένους καταναλωτές του δυτικού κόσμου αλλά με τεράστιο περιθώριο κέρδους για το ίδιο. Μια άλλη ειδικότητα του IKEA είναι να κατασκευάζει την εικόνα μιας ευαίσθητης κοινωνικά και οικολογικά επιχείρησης. Έτσι, ενώ μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω, χρηματοδοτεί μαζί με την UNICEF προγράμματα ενάντια ..στην παιδική εργασία (!!!).

Η υποκρισία και το ψέμα στο μεγαλείο της. Με διαμεσολαβητή τη UNICEF, σπόνσορα το ΙΚΕΑ και στόχο την εξιλέωση των συνειδήσεών μας. Όσα αναφέρθηκαν, με ελάχιστες ίσως διαφοροποιήσεις, χαρακτηρίζουν τη δράση κάθε πολυεθνικής και απλά επαναλαμβάνουν κάποιες από τις συνήθεις τακτικές τους.

Το παράδειγμα του ΙΚΕΑ είναι ενδεικτικό και το όνομα της εταιρίας θα μπορούσε να υποκατασταθεί από αμέτρητα άλλα γνώριμα ονόματα (Benetton, Zara ..), κρίκους στην αλυσίδα του συστήματος εκμετάλλευσης. Ενός συστήματος που υπάρχει όσο το συντηρεί η παθητική συνενοχή και για το οποίο η μόνη λύση είναι η ανατροπή.


Πηγή: Y-Magazine
Έγιναν κάποιες απαραίτητες διορθώσεις και προσθήκες.

Artistes



- I can say I hope it will be worth what I give up -
- If I could stand up mean for the things that I believe -

more infos: Santogold
Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.