Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Κοινόβιο

Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω επιστημονικά, πίστευα μικρός ότι οι αριστεροί είναι πιο έξυπνοι από τους δεξιούς. Ίσως να μου είχε μείνει από το σχολείο, όπου οι σπασίκλες ήταν συνήθως συντηρητικών αντιλήψεων, αντίθετα από με τους μπαχαλάκηδες, που και την πλάκα τους έκαναν και τελικά περνούσαν τα μαθήματα. Σίγουρα η πεποίθηση ενισχύθηκε από την κωμικοτραγική χούντα, με τους ηλίθιους και αμόρφωτους συνταγματάρχες που προέρχονταν από τους κόλπους της Δεξιάς.

Στο πανεπιστήμιο, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ήταν σχεδόν αυτοκτονία να δηλώνεις δεξιός: οι περισσότεροι τύποι της ΔΑΠ φάνταζαν κουτοί, τη στιγμή που, αν ήθελες να κάνεις πολιτική καριέρα, έπρεπε να ενταχθείς στην Αριστερά ή το ΠΑΣΟΚ. Όταν το τελευταίο ήρθε στα πράγματα το 1981, παρουσίασε νέα στελέχη που έμοιαζαν πιο καλλιεργημένα και με μεγαλύτερες ικανότητες από τους οπισθοδρομικούς υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.


1. Ο Στέλιος Κούλογλου αναρωτιέται αν οι σημερινοί αριστεροί είναι αρκετά έξυπνοι, στη LiFo που κυκλοφορεί. Και ποιός μπορεί να του απαντήσει;
2. Όπως ξυπνούν οι εραστές

14 σχόλια:

mahler76 είπε...

γιατί υπάρχουν σήμερα αριστεροί?

aKanonisti είπε...

Είναι κουτή η ερώτηση...
διότι... δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθεί η εξυπνάδα...

dsquared είπε...

Μα η ιστορια μας απεδειξε οτι οι ΠΑΣΟΚΤΖΙΔΕΣ του τοτε δεν ηταν τελικα τοσο εξυπνοι (koutoponiroi isos). Ενω οι αριστεροι εμοιαζαν καλλιεργημενοι, στην ουσια δεν ηταν και τοσο.
Για καποιο λογο που δεν μπορω να εξηγησω επιστημονικα, πιστυευα απο μικρη οτι οι πολιτικοι, στην πλειοψηφια τους, ειναι καθικια.

din

Unknown είπε...

Σε ποιούς Αριστερους αναφερεται??

johncrist είπε...

φαντάζομαι όχι στους πολιτικούς πάντως

thamnos είπε...

Δεν νομίζω πως τα πολιτικά φρονίματα είναι δείκτης εξυπνάδας για τον καθένα μας. Σκέψου πως οι περισσότεροι ψηφίζουν σκεπτόμενοι το ρουσφέτι.
Σκέψου πως αν κάποιος είναι έξυπνος και με μική δόση αυτογνωσίας & αυτοσεβασμού δεν θα ασχολούταν καθόλου με την πολιτική.

AlexMil είπε...

Εξαρτάται σε τι πεδίο τους μετράμε:
1. Ως εκλογικό σώμα οι περισσότεροι αμόρφωτοι(που δεν σημαίνει πως δεν είναι έξυπνοι!!)είναι συντηρητικοί
2. Ως δηλώνοντες συντηρητικοί ή αριστεροί και οι δυο όχι και πολύ έξυπνοι. Οι μεν συντηρητικοί γιατί υποστηρίζουν ότι πιο ανόητο και επικίνδυνο παράγουν οι κοινωνίες οι δε αριστεροί γιατί α. πιστεύουν σε μια ουτοπία που οι ίδιοι ποτέ δεν προώθησαν(τραπεζιτικοί λογαριασμοί, πιστωτικές, ακίνητα καταθέσεις, δεν κτίζουν σίγουρα την ουτοπία, το πολύ κανένα πανωσήκωμα ακόμη) και β. Οι τιμές πρόσφατα στο Στάλιν δείχνουν υπερχείλιση ανοησίας τουλάχιστον για να μη πω τίποτα άλλο.
3. Ως συμπεριφορές οι συντηρητικοί πιο έξυπνοι , γιατί προσποιούνται λιγότερο, ισχύει το 1. Οι αριστεροί λιγότερο έξυπνοι γιατί νομίζουν πως είναι έξυπνοι, γιατί νομίζουν πως το δείχνουν με προοδευτικές αρλούμπες και χρόνιες μειοψηφικές ασθένειες.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα πεδία, ως επιχειρηματίες, εραστές, φίλαθλοι, κρατικοδίαιτοι, κομματικοί ινστρούχτορες, χειροκροτητές, ιδιοκτήτες, κοινή γνώμη, κ.λ.π. που δεν είναι του παρόντος

Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

για δείκτη ...εξυπνάδας δεν γνωρίζω, για ποσόστωση ...βολέματος και ...καταξίωσης, αναμφισβήτητα υπερτερούν

wilma είπε...

Δε νομίζεις ότι με την ερώτηση του Κούλογλου μπαίνουμε ουσιαστικά στο τριπ, του να ασχολούμαστε με κουτά στερεότυπα : συντηρητικός= χαζός και αριστερός =έξυπνος?

nelly είπε...

...σκυλακια και ξεδιναμε...

wert01gf είπε...

Έτσι. Νομίζω ότι πρέπει να κατεβάσετε και το track όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάρτησης. Τελικά, μπορεί κανείς να απαντήσει αν οι αριστεροί είναι αρκετά έξυπνοι; Και δεν εννοώ φυσικά τους πολιτικούς. Έχω την εντύπωση ότι το σχόλιο του AlexMil ανέλυσε πολύ ωραία τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. :)

Πιστεύω πως είναι θέμα που ανήκεις και τί στηρίζεις τελικά.
Αν είσαι βιομήχανος για παράδειγμα και είσαι δεξιός και συντηρητικός, μάλλον είσαι πολύ πολύ έξυπνος και σωστά είσαι δεξιός.
Αν είσαι ένας απλός εργαζόμενος σε μια εταιρεία από την άλλη και είσαι δεξιός και συντηρητικός ενώ αυτό είναι καθαρά ενάντια στα συμφέροντά σου, τότε είσαι ο μεγαλύτερος βλάκας και ηλίθιος.

Είναι λοιπόν, για εμένα, ζήτημα του αν τελικά στηρίζεις τα δικαιώματα τα δικά σου, ή των ανθρώπων που σε εκμεταλλεύονται.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, το να ανήκεις στην εργατική τάξη και να υποστηρίζεις ότι είσαι αριστερός, ενώ στηρίζεις ένα κόμμα το οποίο λειτουργεί σαν δεξιό και αυτό είναι μεγάλη βλακεία.
Δύο είναι τα κόμματα αυτά, ψάξτε να τα βρείτε! (Ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε! :Ρ)

yasemi :)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.