Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Marinaleda

Η Marinaleda, µια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνοµικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ τον µήνα. Ο δήµαρχός της, ο κοµµουνιστής Juan Manuel Sanchez Gordillo, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια.
Του Γιώργου Αγγελόπουλου, tanea.gr

Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδοµάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την Ειρήνη. «Ο δήµαρχός τους είναι τρελός», λένε στο γειτονικό χωριό. «Ενώ εµείς οι άλλοι Ισπανοί κάνουµε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 µέρες πάρτι». Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν µε τους χωρικούς της Μαριναλέντας.

Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεώτερος δήµαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήµονα 12.000 στρέµµατα γης και να δηµιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισµό από τον οποίο ζει σήµερα σχεδόν όλο το χωριό. «Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!», λέει ο δήµαρχος.

Στον συνεταιρισµό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ηµέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδοµάδα. Όλοι έχουν τον ίδιο µισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκοµιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο µικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη µέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατµόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες.

Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισµού δεν µοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισµό για να δηµιουργηθούν δουλειές. Γι' αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Όµως ακόµη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι µισθοί καταβάλλονται.

Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωµα. Μια θέση στον παιδικό σταθµό µε όλα τα γεύµατα κοστίζει 12 ευρώ τον µήνα. Από την άλλη, «εδώ δεν έχουµε χωροφύλακες, θα ήταν µια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήµαρχος. «Δεν έχουµε ούτε παπά - δόξα τω Θεώ!», προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυηµένη και το Πάσχα έγινε µια µικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόµους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.

«Εφαρµόζουµε µια συµµετοχική δηµοκρατία, αποφασίζουµε για όλα, από τους φόρους ώς τις δηµόσιες δαπάνες, σε µεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουµε πως οι άνθρωποι µπορούµε να δουλεύουµε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήµα».

-> Ο Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο βρίσκεται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες. Διάβασε τη συνέντευξη που έδωσε στον Βασίλη Παπαναστασούλη, στο enet.gr
-> To Nosotros φιλοξενεί το Juan Manuel Sanchez Gordillo, σήμερα το βράδυ στις 8.

7 σχόλια:

Χρήστος είπε...

«Ξέρουµε πως οι άνθρωποι µπορούµε να δουλεύουµε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήµα»

Αυτό κρατάω.

Ευχαριστώ για την ανάρτηση.

Μαίρη είπε...

Μεγάλη μορφή ο Γκορντίγιο! Έχω καταενθουσιαστεί με όλο το πρότζεκτ της Μαριναλέντα. Μπράβο τους

Ευχαριστώ.

Jimmy Kane είπε...

«Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!».... Πολύ σωστό.
Κάποιος είχε πει πιο παλιά μία ωραία παρομοίωση για το θέμα τις γης:
"Είμαστε σαν τους ψήλους πάνω στον σκύλο και τσακωνόμαστε σε ποιόν ανήκει ο σκύλος"

wert01gf είπε...

Πήγε ο Gordillo χτες το πρωί στον Καμπουράκη και το ψαχτήρι στο ίντερνετ πήρε φωτιά για τη Marinaleda. Θετική εξέλιξη.

Jimmy Kane είπε...

Χαχα ναι έτσι. Ακριβώς.....

s54elas είπε...

« ... σε µεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο.

Σοφη ρηση. Πολλα κεφαλια γιατι ..
Δεν αρκει για μια εννοια, να βγει απο ενα σοφο κεφαλι, η εννοια τελοιοποιηται, ωριμαζει οταν περασει μεσα απο πολλα κεφαλια.

Mac-13 είπε...

Παιδιά κι εγώ είχα στην αρχή εντυπωσιαστεί από την ανεξαρτησία της Μαριναλέντα, αλλά μετά που είδα την εκπομπή "Το κουτι της Πανδώρας" κατάλαβα ότι όλα μάλλον γίνονται για λόγους προβολής.
Μου μοιάζει πολύ ψεύτικο όλο το σκηνικό με τα συνθήματα στους τοίχους και τις τοιχογραφίες του Τσε Γκεβάρα μέσα στην πόλη.
Κατά την γνώμη μου δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητοι, εφόσον ακόμη λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από το κράτος και πληρώνουν φόρους. Επίσης δεν άκουσα πουθενά τί γίνεται με το ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό με έβαλε σε σκέψεις για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.