Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Λιμάνι

Ξέρεις, τελικά έχουν δίκιο.

Δεν επηρεάζουν οι αναίτιες συλλήψεις στο "ιστορικό κέντρο" της Αθήνας που συνοδεύονται από απροκάλυπτη αστυνομική βία, ούτε οι τεράστιες αυξήσεις του ΦΠΑ, ούτε οι χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουμε ως χώρα.

Δεν είναι ο διπλασιασμός των διοδίων, ούτε τα υψηλότατα κόμιστρα σε λιμάνια και αεροδρόμια. Ούτε φυσικά φταίνε οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα που έχουν ανεβάσει τις τιμές στον παράδεισο.

Πάντα φταίει ο απεργός για την κατάσταση της χώρας. Είναι εκείνος που χαλάει την "εικόνα μας" για τον τουρισμό. Είναι ο μόνος λόγος που δεν έρχονται οι πλούσιοι φίλοι μας να ακουμπήσουν τον οβολό τους στη φτωχή Ελλαδίτσα μας.

Γιατί μπλοκάρει τα λιμάνια και δεν έχουν οι ξένοι πρόσβαση στα πανάκριβα νησιά μας για να αφήσουν τα λεφτάκια τους. Γιατί κλείνει τους αρχαιολογικούς χώρους και δεν πληρωνόμαστε τα υπέρογκα εισιτήρια εισόδου που ακριβαίνουν κάθε χρόνο.

Και αγανακτεί ο φορολογούμενος για τον τουρισμό. Ενώ του έκοψαν το μισθό και τη σύνταξη, ενώ δεν καταφέρνει να πληρώσει τα φάρμακά του, ενώ δεν θα έχει πετρέλαιο το χειμώνα, ενώ το ψυγείο του είναι άδειο. Κι όμως.. ο τουρισμός θα μας σώσει!

Το παραμυθάκι είναι πολύ χαριτωμένο μόνο που δε μας πήρε ο ύπνος. Το δελτίο τύπου που μας παρουσιάζετε αξιοθρήνητα παπαγαλάκια δεν το χάφτουμε πια. Είμαστε απέναντί σας Όλγα, Γιάννη, Παύλο, Μανώλη, Αλέξη, Μπάμπη, Άρη, Πάσχο.

Ούτε ένας τουρίστας να μην πατήσει φέτος. Εκεί να δω αν θα στρώσουν τον κώλο τους κάτω και ενδιαφερθούν για πραγματική "ανάπτυξη". Ανάπτυξη; Συγγνώμη, δε θα πω άλλες κακές λέξεις.


ΥΓ.1 Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα "μέτρα" κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αυτό μεταφράζεται σε διάλυση της εργατικής νομοθεσίας, περισσότερη καταστολή, εκατοντάδες συλλήψεις, αμέτρητα χημικά.

ΥΓ.2 Είναι κάτι τύποι που βγαίνουν τις τελευταίες μέρες και μιλάνε για αύξηση των επισκεπτών από πέρσι. Τελικά κάποιος λέει ψέμματα ή απλά παίζουν με τα νεύρα μας. Μπορεί και τα δύο μαζί.

4 σχόλια:

yannidakis είπε...

τολμώ να υποθέσω πως είσαι από την Αθήνα. Είναι ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ ότι είσαι παντελώς ανίκανος να αντιληφθείς την πρακτική σημασία του τουρισμού στην Ελλάδα. Το μοναδικού κλάδου που φέρει "καθαρό" χρήμα σε μια οικονομία και το οποίο είναι ικανό να κινήσει δεκάδες άσχετα επαγγέλματα μέχρι και τον χειμώνα :[

Swell είπε...

Yannidakis, έχεις δίκιο. Δεν μπορεί να καταλάβει τη σημασία του τουρισμού για την Ελλάδα. Που π.χ. στη 2η μετά τη Μύκονο ναυαρχίδα του τουρισμού, τη Ρόδο, έχουν πηδήξει κανονικά το περιβάλλον για να χτίσουν τα ξενοδοχεία-τέρατα που κλίνουν την πρόσβαση στη θάλασσα. Εκεί, που μαζεύουν τους τουρίστες που φέρνουν το χρήμα. Που απασχολούν περισσότερους ξένους παρά Έλληνες. Αναρωτήθηκες ποτέ που πηγαίνουν τα λήμματα αυτών των ξενοδοχείων, με δεδομένο ότι στο 80% της Ρόδου δεν υπάρχει αποχέτευση;

Που έχω δει σε μεγάλη διασταύρωση της Ρόδου-Λίνδου να μη λειτουργούν τα φανάρια για ενάμιση μήνα το καλοκαίρι και να μη βρεθεί ΕΝΑΣ τροχονόμος ΜΙΑ φορά εκεί. Όπου γίνονταν καθημερινά ατυχήματα.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου, όταν βρέχει βάζουν στη καινούργια αίθουσα κουβάδες!

Στο σπήλαιο του Διρού, οι κωπηλάτες-ξεναγοί, κάνουν αγώνες ταχύτητας "ποιός θα τελειώσει πρώτος για να πάρει πρώτος την επόμενη φουρνιά τουριστών" και κινούν τις βάρκες στηρίζοντας τα κουπιά στους σταλακτίτες, συχνά σπάζοντάς τους.

Αν υποθέσουμε λοιπόν, ότι οι τουρίστες συνεχίζουν να έρχονται στην Ελλάδα, σιγά-σιγά αυτό θα τελειώσει. Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι ηλίθιοι, ενώ εμείς συνεχίζουμε να τους αντιμετωπίζουμε σαν τέτοιους.

wert01gf είπε...

@yannidakis, το βρίσκω τραγελαφικό ο κόσμος να ζει υπό αυτές τις συνθήκες, οι πολιτικοί και οι συναρμόδιοί τους να τον κατακλέβουν νυχθημερόν και μία ολόκληρη κοινωνία να περιμένει το καλοκαίρι για να τραφεί από τον τουρισμό.

Θεωρώ φυσικά απαράδεκτο το να έρχεται τελικά ο τουρίστας και να πληρώνει 100 ευρώ ακτοπλοϊκά, μία σαλάτα 10 ευρώ και 5 ευρώ το τζατζίκι. Ας μην επεκταθούμε σε παραλίες και ξαπλώστρες.

Θεωρώ επίσης αδιανόητο σε μία χώρα που παράγει τόσα προϊόντα, οι κάτοικοι να προμηθεύονται πιο φθηνά όλα τα εισαγόμενα επειδή υπάρχουν τόσοι μεσάζοντες.

Θεωρώ εγκληματικό να ζω σε μία χώρα που, όπως διαφημίζουμε άλλωστε, έχει 10 μήνες ήλιο και αέρα, όμως διατηρούμε ακόμα εργοστάσια λιγνίτη.

Όταν ζούμε σε ένα τόσο προικισμένο περιβάλλον, βρίσκω ντροπιαστικό να το χρησιμοποιούμε μόνο ως τουριστικό αξιοθέατο.

@Swell, είμαστε στο ίδιο μήκος «κύματος». Είναι τόσα τα συμφέροντα, είναι τόσες οι αδυναμίες που πρέπει να κρύψουμε κάτω από το πατάκι του "Τουρισμού" που αναγκαστικά όλοι κάνουμε τόσα χρόνια τουμπεκί.

Ένα χρόνο ολόκληρο ο κόσμος πεθαίνει της πείνας, γιατί τον ληστεύουν οι εκλεγμένοι και το συνάφι τους, περιμένοντας το καλοκαιράκι που ακουμπάει ο τουρίστας τα ζεστά του χαρτονομίσματα για να φάει ο φτωχός πλην τίμιος δούλος του ένα ξεροκόμματο.

πετρούλα είπε...

όταν σκέφτεσαι τον κόσμο σαν υποψήφιους αγοραστές, πουλώντας του τουρισμό, ε κάτι δεν πάει καλά. Σημαίνει ότι κάπου αλλού πάσχεις

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.