Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Πρωτομαγιά

* Το 1889, η Β΄Διεθνής καθιέρωσε την Πρωτομαγιά ως ημέρα εργατικής αλληλεγγύης, τιμώντας τους αναρχικούς αγωνιστές που εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν από το αμερικανικό κράτος, διότι διεκδίκησαν το οκτάωρο και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
* Η επιλογή της ημέρας έφερε κοντά την πανάρχαια παγανιστική γιορτή της άνοιξης και της έλευσης του θέρους με την αγωνιστική παράδοση του εργατικού κινήματος. Σε δεκάδες χώρες, η εργατική Πρωτομαγιά έχει και το χαρακτήρα της εξόδου στη φύση και εορτής, με την συλλογή ανθέων, το πλέξιμο στεφανιών, το γαϊτανάκι κι άλλα τοπικά έθιμα. (Πηγή: ΣΚΑΙ)

"Ο φετινός γιορτασμός θα γίνει μέσα σε συνθήκες επιμονής της κυβέρνησης της Ν.Δ. να προωθήσει τον αντιασφαλιστικό νόμο, λιτότητα στους μισθούς, περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου (ΟΤΕ, Λιμάνια, αεροδρόμια, Ο.Α. κλπ.) Οι εργαζόμενοι σʼ όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και στη χώρα μας δέχονται συστηματική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου που επιδιώκουν να περιορίσουν τα εργασιακά δικαιώματα, κυρίως της νέας γενιάς, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην ίδια τη μητρόπολη του καπιταλισμού (ΗΠΑ). Για να αυξήσουν τα κέρδη και την κυριαρχία τους. Την ίδια ώρα από τις Φιλιππίνες έως τη Νικαράγουα εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα ως καθημερινή απειλή. Οι εξεγέρσεις των πεινασμένων απλώνονται στην Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική. Ιδιαίτερα πλήττονται οι νέοι και οι νέες της χώρας μας που καλούνται να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Που δεν μπορούν να βρουν εργασία και, όταν τη βρουν, είναι κακοπληρωμένη, ανασφάλιστη, μερική ή προσωρινή. Που ζουν σε ένα κλίμα εντεινόμενης ανασφάλειας, αβεβαιότητας και προσωρινότητας. Που με το νέο ασφαλιστικό νόμο τούς αφαιρούνται ακόμα περισσότερα δικαιώματα." (απόσπασμα από την ανακοίνωση της κ.ε. του ΣΥΝ)

Τέλος, θέλω να αναφερθώ σε άλλη μία "υπόσχεση" της σημερινής κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης μαφιόζων και συμμοριτών. Αυτήν της μείωσης της θητείας στην υποχρεωτική στράτευση. Μία προεκλογική φούσκα που ξεδιπλώνεται μαζί με τα προεκλογικά ΔΕΝ του ασφαλιστικού, ταυτόχρονα με τις ιδιοτικοποιήσεις και την πλήρη αδιαφάνεια..

Πλέον συζητάμε για αύξηση της θητείας καθώς και υποχρεωτική στράτευση στα 18. Η ΟΝΝΕΔ έσπευσε να υποστηρίξει τη θέση αυτή της κυβέρνησης, ως καλό τσιράκι, μέσω του προέδρου της, Γ. Παπανικολάου.

Για το ίδιο θέμα έχουν ασχοληθεί και έχω διαβάσει στα blogs: Anything But ND και Στα τσακίδια (από το οποίο είναι και το παρακάτω βίντεο). "Με κάνει να νιώθω σιγουριά για το μέλλον!"

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

18 να ειναι οι μηνες που θα μεινουν στην κυβερνηση!!! (πολλους εβαλα ε;)
Καλα, 18 βδομαδες τοτε.......

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Χρόνια πολλά, καλό Καλοκαίρι.

wert01gf είπε...

Καλησπέρα.
Βλέπω γυρίζουμε σιγά σιγά.
18 βδομάδες και πάλι μπόλικες. Αρκετές για να μας ξεπαστρέψουν.
Εκτός εάν ..δεν τους αφήσουμε εμείς. Κύριε Χρηστινίδη, καλό μας καλοκαίρι. Και το φακέλωμα συνεχίζεται..
Φιλικά.

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.