Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Εγχειρίδιο Βλακείας

«Στην δεκαετία του 1970, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όργωνε τις Ευρωπαϊκές χώρες για να πετύχει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, του πρότειναν να πάρει μαζί του κι έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη και πολιτικό επιστήμονα επειδή, συν τοις άλλοις, μιλούσε εφτά γλώσσες. Ο έμπειρος πολιτικός, που γνώριζε τον προτεινόμενο, αγρίεψε (δεν ήθελε πολύ): “Τι να τον κάνω αυτόν; Και στις εφτά βλακείες θα λέει”.
Η βλακεία είναι απρόβλεπτη. ‘Εχει τόση ποικιλία εκδηλώσεων, όσοι και οι βλάκες που ο καθένας ξεχωριστά είναι μια αστείρευτη πηγή εμπνεύσεων.
Με τη διαφορά ότι ο ηλίθιος όταν καυλώσει νομίζει ότι ερωτεύτηκε και η χαζή πιστεύει ότι όσοι θέλουν να την πηδήξουν θέλουν να την παντρευτούν.
Ο πολιτισμός ευνοεί τον βλάκα. Στην πρωτόγονη κατάσταση τα πράγματα ήταν απολύτως ξεκαθαρισμένα. Αυτόν που αργούσε να καταλάβει γιατί τρέχουν οι άλλοι τον είχε αρπάξει η αρκούδα. Στην εποχή μας ο κάθε καθυστερημένος μπορεί να είναι κυβερνητικό στέλεχος ή αυτός που σε έχει ναρκωμένο στο χειρουργικό κρεβάτι.»
Αποσπάσματα από το "Εγχειρίδιο Βλακείας" του Διονύση Χαριτόπουλου.

* Links: Αθηνόραμα Lifo Bestseller
* Με Χαριτόπουλο ασχολήθηκε αρχικά ο Κουφός και είπα να ακολουθήσω το παράδειγμά του.
* Το βιβλίο αξίζει πραγματικά. Να το αγοράσετε.

Update: Όχι και εντελώς άσχετο με το κυρίως θέμα. Περί ηλιθίων και βλακείας θα ασχοληθώ και πάλι.
Κατά τη διάρκεια της "Ώρας του Πρωθυπουργού" στην Βουλή, στην ερώτηση του Αλαβάνου για τον ΟΤΕ, ο Καραμανλής παραχώρησε τη θέση του και άφησε να τοποθετηθεί επί του θέματος ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Τον φωτογραφίζει δηλαδή σαν τον υπεύθυνο για τη συμφωνία, κρατώντας ταυτόχρονα κάποιες αποστάσεις από το θέμα. Ο Αλογόμυγας έσπευσε να δικαιολογήσει το "έργο" της ΝΔ διαβάζοντας αποσπάσματα από το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο, όπως είναι φυσικό, υποστήριζε τις αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΟΤΕ. Άφωνοι από κάτω οι βουλευταί..
Παροιμία: Αυτός τό 'πε του σκύλου του κι ο σκύλος στην ουρά του.

8 σχόλια:

dr.SeenG είπε...

Ο Καραμανλής είπε και ένα άλλο σοφό: "Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο". Επίσης κάπου άλλου είχα ακούσει πως η βλακεία είναι αήττητη. Η βλακεία σαν ορισμός έχει φιλοσοφιθεί περισσότερο από κάθε άλλο. Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Βαξεβάνης του alpha είχε ολόκληρη εκπομπή μ'αυτό το θέμα. Προσπαθώ να μάθω αν προβληθεί σε επανάληψη, γιατί είμαι περίεργος.
ΥΓ. Στο στρατό οι βλάκες πέρασαν την καλύτερη θητεία...

Ανώνυμος είπε...

Με πεντε σχεδον χρονια εξουσιας στην πλατη τους εκει στην Ν.Δ. πρπει επειτελους να καταλαβουν οτι πλεον εχουν πολιτικο παρελθον και οτι δεν φταιει για ολα το ΠΑΣΟΚ.
Και αν μη τι αλλο ειναι οι μονοι που δεν μπορουν (μετα το περσινο καλοκαιρι) να επικαλεστουν την φραση "παραλαβαμε καμμενη γη" !!!!

non journalist* είπε...

Αγαπητέ, προτιμούσα το le petit journaliste στα λινκς σου. Το Αντι σαρκο μ κάνεις καπως κακόηχο.. ευχαριστώ..!

wert01gf είπε...

Καλησπέρα.
Το βιβλίο πραγματικά τα σπάει.
Να το διαβάσετε.
Η βλακεία έχει πάρα πολλούς τρόπους να την περιγράψεις (έχει σχετικό κεφάλαιο και ο Χαριτόπουλος, που έχει πολλή πλάκα). Για τη ΝΔ τι άλλο να πούμε; Το ρεζιλίκι τους δεν έχει πάτο.
Φίλε μου le petit journaliste, ο μόνος λόγος που το άλλαξα σε ΑντιΣαρκο ήταν ότι άλλαξα όλα τα links στα ελληνικά. Κάτι θα κάνουμε.
Φιλικά.

Βάσκες είπε...

Περίεργο! Και ο Παραμεθόριος ασχολήθηκε με αυτό το βιβλίο.

Ορίστε το ποστ του.

spyros1000 είπε...

ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ.......... ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ

Ανώνυμος είπε...

tpoli kalo vivlio.
sthn periptosi ton vlakon
exoyme na kanoyme me toys xristianous simera.
oxi apla vlakes
alla panilithioi.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.