Είναι δυνατόν μια υπουργική απόφαση... να θεωρεί τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε ταράτσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να απαγορεύει την εγκατάστασή τους σε κτίρια; Κι όμως, με υπουργική απόφαση του υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε Σταύρου Καλογιάννη, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέτει απαράδεκτους φραγμούς στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια.
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εκτός από το να θεωρεί βιομηχανική εγκατάσταση τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες, ακυρώνει μια κοινή υπουργική απόφαση και απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτίρια του Κοινοβουλίου, το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου και το Ζάππειο για τα οποία ο κ. Σιούφας είχε εξασφαλίσει άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εκτός από το να θεωρεί βιομηχανική εγκατάσταση τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες, ακυρώνει μια κοινή υπουργική απόφαση και απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτίρια του Κοινοβουλίου, το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου και το Ζάππειο για τα οποία ο κ. Σιούφας είχε εξασφαλίσει άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Παράλληλα, με την απόφαση αυτή, αν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην ταράτσα σας και να συνδεθείτε με το δίκτυο, απαιτούνται:
- Υπεύθυνες δηλώσεις αναθέσεων και αναλήψεων μελετών και επιβλέψεων του έργου
- Τοπογραφικό διάγραμμα με σαφές οδοιπορικό
- Διάγραμμα κάλυψης
- Σχέδια
- Προϋπολογισμός του έργου
- Αποδεικτικά πληρωμής φόρων και εισφορών και αμοιβών μηχανικών από το ΤΕΕ
Για όλα αυτά το συνολικό κόστος θα είναι περίπου 12.000 ευρώ, αλλά θα πρέπει να προσθέσετε και άλλα 2.000 ευρώ γιατί αν θέλετε να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκό σύστημα στην ταράτσα σας θεωρείστε επιτηδευματίας και πρέπει να ανοίξετε βιβλία...
Είναι σαφές ότι τα παραπάνω, όχι μόνο δε διευκολύνουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια, αλλά ακυρώνουν στην πράξη κάθε προοπτική ανάπτυξής τους. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αντιμετωπίζει τα φωτοβολταϊκά κατ’ αυτό τον τρόπο.
Η GreenPeace ζητάει:
- Επιτάχυνση και απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών.
- Άμεση αποσαφήνιση των πολεοδομικών και χωροταξικών όρων για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.
- Οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη των οικιακών εφαρμογών φωτοβολταϊκών.
- Υποχρεωτική εφαρμογή φωτοβολταϊκών σε νέα μεγάλα εμπορικά κτίρια κατά το επιτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας.
Πηγή: GreenPeace.
Τα σχόλια δικά σας..
11 σχόλια:
Στην Ελλαδα ολα ειναι δυνατα φιλε μου.
Γιατι με τα φωτοβολταικα συστηματα εισαι αυτονομος απο πλευρας θερμανσης και φωτισμου. Και ποιοι θα χασουν απο αυτο; Η ΔΕΗ, οι εταιριες καυσιμων, ακομη και η ΕΡΤ. Και επειδη ο Ελληνας πρεπει παντα να ειναι ομηρος της εκαστοτε κυβερνησης (και των χρηματοδοτων της) τα βλεπω ν΄αργουν πολυ...
Κι ολα αυτα σε μια χωρα που εχει ηλιοφανεια 10 μηνες τον χρονο!!!!!
Kαλησπέρα, η μεγαλύτερη πλάκα είναι ότι αν θέλω να βάλω ΕΝΑ φωτοβολταϊκό στο σπίτι μου, πρέπει να ασφαλιστώ στο ΤΕΒΕ! Οι εκπλήξεις του μπουρδέλου ποτέ δεν σταματούν.
χμ... και πετρέλαιο μέσα στην Αττική να βρούνε, θα περάσουν 23 χρόνια για να θεσμοθετηθούν οι πετρελαιοπηγές.
Και ολόσωστα τα όσα λέγει ο ασημώνης, κρύβονται μεγάλα συμφέροντα, τι, να μας νοιάξει τώρα η οικολογία και που θα πεθάνουμε όλοι στα 45 μας από καρκίνο;;; πφφτ.
Καλημέρα wert και σε όλη την παρέα.
Μόλις μου ήρθε και σε mail το συγκεκριμένο άρθρο. Πραγματικά, γιατί να είμαστε τόσο ρεζίλια;
Γιατί σε όλες τις παγκόσμιες πρωτιές μας να είμαστε καταστροφικοί για το περιβάλλον;
Νιώθω πραγματικά πολύ άσχημα, μετά από τόσα χρόνια, που ζω σε αυτόν τον τόπο.
Καλησπέρα,
ο τίτλος του blog σου έπρεπε να είναι συνείδηση όλων των πολιτών.
Όσο για τα φωτοβολταϊκά..η λέξη περιβάλλον ακόμη συλλαβίζεται εν Ελλάδι, κι όχι πρόθυμα.
Καλό βράδυ
:-)
Wert καταρχάς να σε επαινέσω για την αρθογραφία σου. Φίλε μου για αυτό το θέμα έχεις δίκαιο αλλά τι τα σκαλίζεις αδερφέ.Αφού ξέρεις πως είναι τα πράγματα στην χώρα μας. Για κάθε πράγμα τα ίδια δεν λέμε?Πλέον έχω πάθει ανουσία στο σωστό και στο λάθος όχι πως δεν με ενδιαφέρει τι είναι σωστό και τι λάθος αλλά ξέρω άκρη δεν βγάζω οπότε ...Α και σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου ξέρεις εσύ . Keep Walking my friend
Friendly, Methon
Είσαι πολύ σωστός. Αλλά και πολλοί πολίτες αμφιβάλω για το τι παιδεία έχουν..
Εδώ θυμάμαι σε ένα νησί (σέριφος?) πήγαν να εγκαταστήσουν ανανεώσιμες πηγές και με πολύ επιείκια λέω πως πήγαν να τους φάνε γιατί θα υποβαθμιζόταν το νησί..
(εκτός αν είμαι εγώ -και την βλέπω- λάθος)
Καλησπέρα σας.
Επειδή βλέπω κάποιους καινούριους στα σχόλια, έχω το καθήκον το καθήκον να σας εφιστώ την προσοχή σε κάθε σας βήμα εδώ μέσα. Όλες οι κινήσεις σας παρακολουθούνται από τις μυστικές δυνάμεις του Σάμπλεμ, την μυστική υπηρεσία του Ανδρέα Μπάρκουλη του Καταπατητή και μακρινά ξαδέρφια του Χάρι Πότερ, που παράτησαν τη μαγεία και απορροφήθηκαν στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ειδικεύτηκαν μάλιστα σε όλα τα ιστολόγια που περιέχουν τη μυστική ορολογία wert που δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τι σημαίνει. Οπότε, πρέπει να προσέξετε που πατάτε και που αφήνετε την υπογραφή σας..
Πολλά είπα.
Στο θέμα μας τώρα..
Η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμο στην ΕΕ κάθε χρόνο για περισσότερες παραβάσεις από όσοι είναι όλοι μας οι βουλευτές..
Τα διεθνή ταμεία όταν έρχεται η σειρά της χώρας μας να πληρώσει διοργανώνουν φανταστικά Gala με πολλούς και ισχυρούς προσκεκλημένους. Χορηγός είναι ..ο ελληνικός λαός.
Ο αριθμός των προστίμων (ιδίως για περιβαλλοντικούς λόγους) συνεχώς και αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, αλλά δυστυχώς φαίνεται πως κανείς δε βρίσκει το χρόνο να ασχοληθεί..
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, με κάνετε να κοκκινίζω!
@Ασημώνη, swell, Νικολάκι και Σώτο, οι μίζες τίνουν να γίνουν σήμα κατατεθέν της ελληνικής πραγματικότητας
@vassia, λες να σκεφτώ σοβαρά την πρότασή σου;
@Anonymous, Fusmoker, σας ευχαριστώ. Θα τη βρούμε την άκρη..
Φιλικά.
Καταρχήν, χαίρομαι που μας παρακολουθούν.
Αν δεν ακολουθούν τα δικά μας ίχνη, τότε ποιων;;;
Δεύτερον, ναι, να την λάβεις σοβαρά υπόψιν σου.
:-)
Έλεος πια. Ρε wert που ζούμε; ΠΟΥ επιτέλους;
Δεν υπάρχει καμμία ελπίδα τελικά.
(Εκτός ίσως από τον Γιώργο. Χα χα χα).
Θενξ και για το λινκ.
Δυστυχώς το ελληνικό κράτος αντί να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα φωτοβολταικά, κάνει το ακριβώς αντίθετο κι είναι κρίμα γιατί έχουμε πολλά οφέλη.
Δημοσίευση σχολίου