Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Μάσκες

Θεωρώ ότι η δημοκρατία είναι από μόνη της ένα επαναστατικό, ίσως όχι τόσο πολίτευμα όσο, κατά τη γνώμη μου, πολιτικό και πολιτιστικό ρεύμα. Τα ρεύματα είναι πάντα ορμητικά και έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία, την εξέλιξη και εν τέλει την κατάληξη σε κάτι μεγάλο, βαθύ και πλούσιο, πολύ συχνά με πολλές αναταράξεις.

Σε αντίθετο ή αντίπαλο (δεν μπορώ να διαλέξω πιο ταιριάζει καλύτερα) στρατόπεδο βρίσκεται η συντήρηση, η αδράνεια, το κατεστημένο. Ποτέ ένας λαός δεν προόδεψε πολιτιστικά ή κοινωνικά με καθεστώτα συντηρητικά.

Αυτό που ζούμε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατία. Με τη μάσκα του φιλελεύθερου ή του σοσιαλιστικού, μας κυβερνούν συντηρητικά κόμματα. Όλοι το ξέρουμε και όλοι θέλουμε να επαναστατήσουμε εναντίον αυτού του κατεστημένου.

Οι παλαιότεροι τα περιμένουν από τους νέους, οι νέοι περιμένουν έναν μεγάλο καθοδηγητή και όλοι μαζί απογοητεύονται σύντομα.
Και η απογοήτευση έρχεται γρήγορα γιατί:
- Τα φοιτητικά κινήματα πλέον είναι ελεγχόμενα, διακινούν μεγάλα χρηματικά ποσά και πληρώνουν πολύ περισσότερες δόσεις, όχι άτοκες.
- Ο μεγάλος διανοούμενος επαναστάτης έχει σκουριάσει, έχει στερέψει από ιδέες, νέες προτάσεις, ιδανικά. Γονάτισε. Άσε που μπορεί να τον έχουν ήδη φιμώσει (το πιο πιθανό)

Και που καταλήγουν όλοι αυτοί;
Ποιό είναι το μέλλον τους;


Πλέον, όποιος δεν αναγνωρίζει τη δύναμη που έχει ως άτομο ή υποτιμά την ισχύ που μπορεί να αποκτήσει μια συγκροτημένη και σκεπτόμενη μάζα, αυτοκατατάσεται στους συντηρητικούς. Είναι κάτι εύκολο, συγκαταβατικό και φέρνει απλά και γρήγορα, μικρά όμως πάντα, αποτελέσματα. Χωρίς κόπο, με παντελή έλλειψη γνώσης, έμπνευσης και δημιουργίας.

Έτσι, η συντήρηση στη σημερινή κοινωνία έχει μετατραπεί σε πρότυπο και περνά από γενιά σε γενιά σαν ιδανικό. Ο κάθε γονιός θέλει το παιδί του να βγάλει μια κωλοσχολή, να κάνει τις δυο-τρεις καλές γνωριμίες και να βολευτεί στο δημόσιο. Τίποτα παραπάνω. Ένα δημόσιο που δεν θα του προσφέρει ποτέ την εξέλιξη, δεν θα τον εκπαιδεύσει να γίνει καλύτερος και εν τέλει, εάν ποτέ έχει την έμπνευση για κάτι καλύτερο και περισσότερο δημιουργικό για τη δουλειά του δε θα μπορέσει ποτέ να το εφαρμόσει γιατί μην ξεχνάς ..κάποιος εκεί τον βόλεψε, οπότε πρέπει να είναι υπάκουος.

The American Dream. Σπίτι με κήπο, πολλά παιδιά, πολλά σκυλιά και χαμόγελα μέχρι τα αυτιά. Ηλιόλουστος ουρανός, καταπράσινο γρασίδι και πολλά πολύχρωμα άνθη. Αυτό είναι που κυνηγάμε τελικά; Λυπάμαι, χάσατε. The American Dream is over!


Είχα καιρό να ανεβάσω δύο συνεχόμενες μέρες στο blog. Και έχω να καταγγείλω ότι η πηγή της έμπνευσής μου σήμερα ήταν αυτό το post: Δημοκρατική επανάσταση και καλύτερος κόσμος του GreekRider. Τον καταγγέλω δημόσια και ως άλλος Βγενόπουλος του στέλνω και μια αγωγή, για επίδειξη ισχύος. Ζητάω ένα εκατομμύριο ευρώ, γιατί έχασα τον ύπνο μου.

11 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Αγαπητέ μου φίλε μια από τις καλύτερες περιγραφές είναι και η ταινία V που σε έχει εμπνεύσει για το blog σου.

Αν έχουμε εμείς σήμερα πραγματική δημοκρατία εγώ είμαι από τον Άρη.

Η αποκοίμιση έχει γίνεται πλέον με άρρητους τρόπους όπως η καταναλωτική μανία που ρημάζει ότι δημιουργικό έχει μέσα του ο άνθρωπος.

Χαίρομαι που συμφωνείς και σου άρεσε.

Βλαχοκυριλές είπε...

Το κακό είναι ότι μπορεί να έρχονται και χειρότερα. Ακόμη λιγότερη δημοκρατία και έκφραση, ακόμα περισσότερη αδράνεια και συμβιβασμός. (Παράδειγμα η περιορισμένη απήχηση της πρόσφατης κοινής μας διαμαρτυρίας). Γιατί η ελληνική κοινωνία είναι χτισμένη έτσι ώστε να αποροφούνται οι κραδασμοί. Κραδασμοί που αλλιώς θα οδηγούσαν σε κατάρρευση την παρούσα σαπίλα. Καλήν εσπέραν φίλοι.

wert01gf είπε...

Καλημέρα.
Δυστυχώς από το κείμενο βγαίνει μια από μέρους μου απαισιοδοξία πάνω στο θέμα. Μάλλον δεν έθεσα σωστά κάποια ζητήματα. Φταίει το περασμένο της ώρας; Το κομφούζιο που επικρατούσε στο κεφάλι μου χτες; Λίγο από όλα αυτα. Το θέμα είναι ότι δεν είμαι απαισιόδοξος, και θέλω να το τονίσω αυτό. Αντιθέτως πιστεύω πως μπορούμε να καταφέρουμε πολλλά.
Να προσέχετε.

ΥΓ. Τι κομματάρα το Viva la vida των Coldplay! Ακούστε το στην playlist που έχω διαμορφώσει για το blog. Είχα καιρό να ακούσω τραγούδι στο repeat.

dr.SeenG είπε...

Πρώτα απ'όλα καλημέρα. Βλέπω πως το σχόλιο μου γράφεται 10 λεπτάκια μετά το δικό σου... Ή νυχτοπούλι είσαι κι εσύ wert ή πολύ πρωινός τύπος. Εγώ ακόμα δεν έχω κοιμηθεί πάντως...
Από αυτό το καταπληκτικό ποστ (με όλη την έννοια της λέξης) κάνω copy το εξής:
"Ο κάθε γονιός θέλει το παιδί του να βγάλει μια κωλοσχολή, να κάνει τις δυο-τρεις καλές γνωριμίες και να βολευτεί στο δημόσιο"
Δυστυχώς έτσι είναι.
Τα έχω ζήσει κι εγώ, αλλά ακόμα παλεύω κυνηγώντας τα όνειρά μου. Ας το δοκιμάσουν κι άλλοι...

wert01gf είπε...

Δρ Seeng, κάπου στο ενδιάμεσο είμαι. Σήμερα είμαι κι εγώ ακόμα βραδινός. Πάντως κοιμάμαι λίγο και συνήθως αρκετά άστατα όσον αφορά το ωράριο.
Τα όνειρα είναι ότι πιο πολύτιμο που δεν μπορούν να μας αφαιρέσουν.
Σαν αυτό που λέει η διαφήμιση "αξία ανεκτίμητη"..
Τα ξαναλέμε αργότερα.

Βάσσια είπε...

wert συγχαρητήρια για το κείμενό σου.

Πολλά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις.

Εάν έχουμε δημοκρατία;
Ναι, των ολίγων.

Για την παιδεία; Μητέρα είμαι με γιο φοιτητή, που αγωνίστηκε να ακολουθήσει το όνειρό του, χωρίς καμία παρέμβαση, μόνο με υποστήριξη, και τώρα, ...

Έχουμε ανάγκη όλοι μας να γίνουμε "αντάρτες" και να ξεριζώσουμε από μέσα μας ως κοινωνία όχι απλά τον συντηρητισμό, αλλά την εξαργύρωση των όσων πιστεύουμε, κάνουμε και ψηφίζουμε.

Καλημέρα
:-)

Swell είπε...

Kαλησπέρα, η δημοκρατία είναι πολίτευμα. Όπου αναπτύσσονται διάφορες τάσεις. Η πλέον διαδεδομένη είναι αυτή που περιγράφεται από το "μακρυά από τον κώλο μας κι όπου θέλει ας είναι". Γι' αυτό πηγαίνουμε κατά διαόλου μεριά. Κι ενώ δεν ξέρουμε καν, αν σε λίγα χρόνια θα 'χουμε καθαρό νερό να πιούμε και καθαρό αέρα ν' αναπνεύσουμε...

Unknown είπε...

δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία σε αυτή τη χώρα παρά μόνο ολιγαρχία: από πολιτικά τζάκια, οικονομικούς παράγοντες και παρέες που μεταβιβάζουν την εξουσία στους επίγονους.
δημοκρατία δεν είναι μονο να μην διώκεσαι για τα πιστεύω σου :
στο ελλαδιστάν είναι

οι "πολιτικά ορθοί" συνδικαλιστές (ανεξαρτήτου χρώματος)
οι "πολιτικά ορθοί δημοσιογράφοι" (τράγκας, πρετεντέρης, κούλογλου, παναγιωταρέα κλπ)
οι "πολιτικά ορθοί" δικαστές και πανεπιστημιακοί (μια θεσούλα σε κανένα ΔΣ?)
τα "πολιτικά Ενημερωτικά ΜΜΕ" (καμία συμβολαιοαναθεσούλα δίνω και εγώ μιζούλα)
και οι αλάνθαστοι σωτήρες του έθνους

τα υπόλοιπα 10.000.000 από εμάς απλά πίνουν ...ορυκτέλαιο

Ανώνυμος είπε...

Αχ, εσύ! Δημοκρατία μου πολυαγαπημένη και ποδοπατημένη.

wert01gf είπε...

Δη Αμέρικαν ντρημ ιζ όβερ, μαι φρέντζ! θενκ γιου φορ γιορ κομεντς εντ γιουρ γκουντ γουορντζ αμπαουτ μι.
φρεντλυ,
ουερτμιδενενατζιεφ

Ταχυδρόμος! είπε...

Για όλα φταίει η μεσαία τάξη. Πάντα αυτή τα κατέστρεφε. Η στασιμότητα..

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.