Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Entropa



Ένας από τους αγαπημένους μου σύγχρονους καλλιτέχνες είναι ο ξεχωριστός Τσέχος δημιουργός David Černý. Από πολύ νωρίς, η δουλειά του χαρακτηρίστηκε προκλητική και αμφιλεγόμενη ενώ η στάση του απέναντι στην πολιτική είναι κάθε άλλο παρά απαθής. Η χώρα του ανέλαβε φέτος την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και ο Černý το δύσκολο έργο της «διακόσμησης».

Η Entropa είχε παρουσιαστεί ως σύνολο έργων που είχαν φιλοτεχνήσει 27 διαφορετικοί καλλιτέχνες, από κάθε χώρα της ΕΕ, οι οποίοι αναπαραστούν τα στερεότυπα ή τις προκαταλήψεις εναντίον της ίδιας τους της χώρας. Ολόκληρη η σύνθεση είναι ένα παζλ, το οποίο σχηματίζει το χάρτη της Ευρώπης και ζυγίζει οκτώ τόνους. Ο Černý είχε απλώς αναλάβει την επιτήρηση της εγκατάστασης καθώς και την ευθύνη της επιχορήγησης. Κάπου εκεί, κάτι πήγε στραβά.

Ο Černý, με δυο φίλους του ξεγέλασε την τσεχική προεδρία και στα αποκαλυπτήρια του έργου αποκάλυψε ότι ολόκληρη η κατασκευή ήταν ιδέα του ιδίου και μόνο. Τα ονόματα των καλλιτεχνών που αντιπροσώπευαν τις ευρωπαϊκές χώρες δεν ήταν υπαρκτά. Ολόκληρη η εγκατάσταση ήταν μια σαφής γελοιοποίηση των κατεστημένων και όπως ο ίδιος λέει αποτελεί: «..ένα καυστικό σχόλιο σχετικά με την Ευρωπαϊκή ενοποίηση και τα εθνικά στερεότυπα της κάθε χώρας μέλους».

Ο υπότιτλος του έργου είναι "Τα στερεότυπα είναι φραγμοί που πρέπει να γκρεμιστούν" και ο Černy δείχνει το δρόμο μέσα από την ογκώδη κατασκευή. Η Βουλγαρία διαμαρτυρήθηκε επισήμως για την αναπαράστασή της ως τουρκική τουαλέτα ενώ και άλλα κράτη-μέλη δεν είδαν το έργο του Černý με καλό μάτι. Η Τσεχία προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και μοιράζει συγγνώμες αριστερά και δεξιά. Ο Černý απλώς χαμογελά.

Η Αυστρία εμφανίζεται γεμάτη φουγάρα πυρηνικών αντιδραστήρων, το Βέλγιο ως ένα κουτί με μισοφαγωμένες πραλίνες ενώ η Γαλλία βρίσκεται σε συνεχή «Απεργία!». Η Γερμανία αποτελείται μόνο από αυτοκινητοδρόμους, οι οποίοι δείχνουν να σχηματίζουν μια αποσυναρμολογημένη σβάστικα, ενώ η κατασκευή της Δανίας θυμίζει τις περσινές γελοιογραφίες με τον Μωάμεθ, σχηματίζοντας το πρόσωπο του «Προφήτη» με Lego.

Η Ισπανία είναι ένα απέραντα οικοδομήσιμο τοπίο, η Ιρλανδία μια γκάιντα, η Ιταλία ένα τεράστιο γήπεδο ποδοσφαίρου με τους παίκτες να τρέχουν με κατεβασμένα σορτς και το Ηνωμένο Βασίλειο απλά ..απόν! Η Εσθονία, μια χώρα που πρόσφατα σκέφτηκε να κηρύξει παράνομα τα κομμουνιστικά σύμβολα, παρουσιάζεται με ηλεκτρικά σφυροδρέπανα (εξέλιξη!) ενώ η Ελλάδα ..καμμένη! Η Λετονία απλώς έχει βουνά!

Η Λιθουανία κατουράει τους γείτονές της (Λευκορωσία) και το Λουξεμβούργο πωλείται. Η Μάλτα έχει να μας δείξει μόνο τον προϊστορικό της ελέφαντα νάνο ενώ η Ρουμανία τον Κόμη Δράκουλα. Η Ολλανδία βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας και εξέχουν μόνο μερικοί μιναρέδες (δεν φημίζεται για τα φιλομουσουλμανικά αισθήματά της). Η Ουγγαρία αποτελείται μόνο από τα προϊόντα που εξάγει, δηλαδή λουκάνικα, καρπούζια και πιπεριές, την ίδια ώρα που η Πολωνία απεικονίζεται με μια ομάδα καθολικών ιερέων οι οποίοι υψώνουν τη σημαία των απανταχού Gay Prides!!

Η Σλοβακία είναι ένα ουγγρικό λουκάνικο ενώ η Τσεχία παρουσιάζεται ως πινακίδα LED που μεταδίδει αποφθέγματα του Προέδρου (Ο Černý τον είχε αποκαλέσει «μαλάκα» σε συνέντευξή του). Η Σλοβενία έχει μια επιγραφή όπου διαβάζει κανείς: "Οι πρώτοι τουρίστες ήρθαν εδώ το 1213" και τέλος η Πορτογαλία παρουσιάζεται ως μια ξύλινη τάβλα χασάπη με τρία κομμάτια κρέας στο σχήμα της Ανγκόλα, της Βραζιλίας και της Μοζαμβίκης (πρώην αποικιών της).

Οι Φινλανδοί φαίνονται μεθυσμένοι κυνηγοί που βλέπουν ροζ ελέφαντες και οι Σουηδοί σε ένα απέραντο κουτί ΙΚΕΑ. Η Βουλγαρία, όπως ανέφερα και αρχικά, μια τουρκική τουαλέτα και τέλος η Κύπρος είναι απλά ..διχοτομημένη!

Ελπίζω να το απολαύσατε όσο και εγώ. Σε παλαιότερη ανάρτηση είχα βάλει ένα έργο του David Černý. Μπορεί να μην το είχατε παρατηρήσει. Για περισσότερες δημιουργίες του, κάντε κλικ εδώ: davidcerny. Τέλος, ανέβασα το πρόγραμμα του project (το οποίο πλέον έχει αποσύρει η τσεχική προεδρία) για όσους ενδιαφέρονται και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

14 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Πολύ ωραίο!

aKanonisti είπε...

ΦΟΒΕΡΟΣ!!!!!
Ξετρελάθηκα....δεν τον είχα ξαναδεί....

Να'σαι καλα!!!!!!!
(φοβερή και η σελίδα του!)

johnchrist είπε...

Πολύ ωραίο ρε φίλε. Το έβαλα και στο δικό μου. Συνέχισε έτσι.

Ανώνυμος είπε...

Αναρχικός ο Τσέχος;

beth είπε...

τρομερός πραγματικα.
Η ελλάδα καμμένη ... και το χα περιέργια τι μας χαρακτηρίζει.
Τρομερος, ειρωνια και πολύ καλή δουλεία. Και όχι μόνο σάυτο το project

Ανώνυμος είπε...

Mεγαλος μαγκας!!! (και πολυ ωραια η παρουσιαση σου...)

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Ασημώνη, πολύ ωραία παρουσίαση σε έναν φανταστικό καλλιτέχνη. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις θέλουν πόλεμο.

Ατίθασος ενήλικας είπε...

Α, το φόντο από το sync ...
Πολύ έξυπνο μυαλό, γρήγορο.
Έχει κίνηση
Έχεις γούστο

wilma είπε...

Πολύ ωραίο έργο! Πρέπει να ήταν όλοι ενθουσιασμένοι στα αποκαλυπτήρια.

TeddyBoy είπε...

Μας έχουν πάρει χαμπάρι όλοι..
Είμαστε εντελώς καμένοι!
Σωστός ο Τσέχος.

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

H Eλλάδα καμένη έ; Οι εκτός συνόρων το βλέπουν και το φωνάζουν !
Εντός , απλώς ,απουσιάζουν !
Καλημέρα φίλε

pentanostimi είπε...

παντα με εκπλήσσεις ευχαριστα

Mara Lisha είπε...

Είναι φανταστικό! Δεν τον γνώριζα τον καλλιτέχνη, άψογος!

Antinemecis είπε...

Μπράβο του! Ωραία τους την "έφερε"!
Πολύ ωραία και η ανάρτηση...

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.