Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Μετάβαση

Δύο κόσμοι. Ένας δρόμος..




Το Καράκας βρίσκεται κοντά στις ακτές της Καραϊβικής. Είναι η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας και ο πληθυσμός του ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια. Η επίσημη ονομασία της πόλης είναι Santiago de León de Caracas. Η ανάπτυξή του οφείλεται κυρίως στη μεγάλη παραγωγή καπνού και κακάο.

Λατινική Αμερική.. Καραϊβική, νησιά, ήλιος, παραλίες, πράσινα νερά. Τα πράγματα δεν είναι συνήθως όπως τα πρωτοακούμε. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τουλάχιστον 510 άτομα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, επιβεβαιώνοντας πρόσφατη έρευνα, η οποία έδωσε στο Καράκας τον τίτλο της παγκόσμιας πρωτεύουσας σε φόνους (Κέιπ Τάουν και Νέα Ορλεάνη ακολουθούν).

«Η βία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βενεζουέλας, από όποια πηγή και να προέρχεται» δήλωσε στο CNN, ο Φρεντερίκο Γουέλς (πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Καράκας για πάνω από 25 χρόνια, ο οποίος έχει ασχοληθεί εξονυχιστικά με το ζήτημα), προσθέτοντας πως «είναι πραγματικά λυπηρό, καθώς, αφενός μεν οι δολοφονίες σχετίζονται με το φτωχό κομμάτι του πληθυσμού, αφετέρου τα περισσότερα θύματα είναι κάτω από την ηλικία των 30».

Με λίγα λόγια, πρόκειται για δολοφονίες ανάμεσα σε φτωχούς, με στόχο οικονομικά κυρίως κίνητρα. Από το 25% που ήταν το ποσοστό της φτώχιας στη χώρα τη δεκαετία του ‘70, εκτινάχθηκε στο 65% μέσα στη δεκαετία του ’90. Η εικόνα που παίρνουμε μέσα από το Google Maps νομίζω ότι είναι κατατοπιστική..

Μια λεωφόρος χωρίζει τις δύο «τάξεις». Αριστερά (όπως βλέπουμε), κατοικούν οι οικονομικά άνετοι πρωτευουσιάνοι. Διακρίνουμε τα καλοσχηματισμένα οικοδομικά τετράγωνα, πλατείες και πάρκα. Δεξιά, τα χαμόσπιτα των φτωχότερων κατοίκων δείχνουν κυριολεκτικά το ένα πάνω στο άλλο. Τεράστιες εκτάσεις γεμάτες παράγκες και κακοτεχνίες. Δύο κόσμοι. Ένας δρόμος..


____
Η ανάρτηση αυτή έγινε με αφορμή ένα χθεσινό post του σπιτόσκυλου, που διαβάζω μανιωδώς και είναι πολύ αγαπημένο blog. Δείτε και φωτογραφίες από ανάλογες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, τις οποίες βρήκα στο depultydog (ασχολείται κυρίως με αρχιτεκτονική).


(κλικ για μεγέθυνση)

6 σχόλια:

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ατίθασος ενήλικας είπε...

Η μεγαλύτερη τελικά ανακάλυψη πάνω στην γη είναι το χρήμα

beth είπε...

ειναι απλο... εκει τουλαχιστον τα χουν χωρισει, τα εχουν στηβαξει.... ωραια και καλα. ξες που πας, που κινησε, ποιος εισαι! ας μας βαλουν και εμας απεναντι τους, να μην ζουμε σε αυταπατες τουλαχιστον.
ωραια ανβαρτηση ;)

wert01gf είπε...

@απατεώνες, ουδεμία αμφιβολία!
@beth, έχεις το feeling. thx

beth είπε...

:) ....

johnchrist είπε...

Ανατριχιαστικό. Πολύ σωστή ανάρτηση.

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.