Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Γυάλινη


«Από τα Εξάρχεια που γεννήθηκα κατέληξα στα Βριλήσσια. Όταν ήρθα εδώ ήταν εξοχή, όπως την ήθελα. Είχε μόνο μικρά σπιτάκια, μποστάνια, περνούσαν πρόβατα έξω απ' το σπίτι. Με τα χρόνια βέβαια έγινε κι αυτή μία βελτιωμένη Κυψέλη. Έχουν χαλάσει όλα τα παλιά σπίτια κι έχουν χαθεί οι μυρωδιές. Ξερίζωσαν τις γαζίες και φύτεψαν φυτά άοσμα, που τα κουρεύουν τετραγωνισμένα και στρογγυλά. Είναι φρίκη αυτή η αισθητική των προαστίων. [..]

Ο άνθρωπος είναι ένα ον που με βάζει σε τρομερές σκέψεις όσο περνάνε τα χρόνια. Προσπαθώ να βρω πράγματα για να εκτιμήσω το είδος μας, αλλά δεν μπορώ. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι εν έτει 2009 γίνονται ακόμα πόλεμοι. Δεν έχει βάλει κανείς μυαλό. Καταστρέφουμε τον πλανήτη. Ένα ζώο, όταν αρρωστήσει, λουφάζει και πάει να πεθάνει κάπου μακριά, δεν σου γίνεται βάρος, δεν ακούς ούτε αχ ούτε βαχ. Τα έχω εκτιμήσει αφάνταστα τα ζώα. [..]

Με ενοχλεί πολύ η βιασύνη, γι' αυτό δεν μ' αρέσει η πόλη. O τρόπος που όλοι κυκλοφορούμε με ένα τρομακτικό άγχος, σκοντάφτουμε ο ένας πάνω στον άλλο και δεν λέμε συγγνώμη. Όλοι είμαστε αγριεμένοι. Δεν χαιρόμαστε, δεν υπάρχει ποιότητα ζωής γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Είσαι συνέχεια με το ρολόι στο χέρι. Δεν αντέχω την αγένεια, τη βρωμιά. Βλέπω στο σχολείο δίπλα το προαύλιο γεμάτο χαρτάκια. Αν ήμουν υπουργός, θα το καταργούσα το σχολείο γιατί είναι άχρηστο, δεν σε μαθαίνει απλά πράγματα επιβίωσης και σε γεμίζει άχρηστες γνώσεις.

Με εκνευρίζει που οι μεγάλοι δεν δίνουν βήμα στους νέους ανθρώπους, που δεν έχουμε κυβερνήσεις άξιες, που μιλάνε όλοι με αυτή την ξύλινη γλώσσα και λένε συνεχώς τα ίδια πράγματα. Έλεος!»

Ράνια Οικονομίδου
LIFO 26/02/09
________
Η Ράνια Οικονομίδου είναι ηθοποιός.
Θα εμφανίζεται από αύριο, Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, στο Απλό Θέατρο, στην παράσταση «Ανάσα ζωής» (Ντέιβιντ Χέαρ), σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.

10 σχόλια:

Jimmy Kane είπε...

"Ο άνθρωπος είναι ένα ον που με βάζει σε τρομερές σκέψεις όσο περνάνε τα χρόνια. Προσπαθώ να βρω πράγματα για να εκτιμήσω το είδος μας, αλλά δεν μπορώ."
Μία από τα ίδια!!!

Swell είπε...

Kρυστάλινη θα 'λεγα Wert. Η κυρία μας θύμισε κάποιες αξίες, που μερικοί δεν ξέρουν ότι κάποτε υπήρχαν και οι άνθρωποι ζούσαν σύμφωνα με αυτές.

LoLa είπε...

Εμένα πάλι μου έδωσε την αίσθηση ότι είναι... κουρασμένη. :(

Και θα της πρότεινα να γνωρίσει νέους ανθρώπους που το αίμα τους βράζει, που οι φλέβες τους χτυπάνε δυνατά κι οι φωνητικές τους χορδές πάλλονται.
Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. :)

beth είπε...

μονο για τις περιβαλλοντικες τις κινησεις ανησυχω εγω...

beth είπε...

Η ρανια οικονομιδου ειναι καταπληκτικη καλλιτεχνης, ευτυχως πολυς κόσμος το αντιλαμβανεται αυτο, ασχετα αν δεν ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ολοι οι καλλιτεχνες με τα ιδια κριτιρια, και με την ιδια ενταση. Χαιρομαι που υπαρχουν κατι τετοιοι σαν τον wert που ξερουν απαυτα τα καλλιτεχνικα

thamnos είπε...

Αδικο δεν έχει σίγουρα. Χρειάζεται πάντως μια μικρή ένεση αισιοδοξίας όπως κ εγώ...

ATHENA είπε...

ΝΑΙ ΚΡΥΣΤΑΛΙΝΗ!
Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΕΖΗΣΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΙΚΡΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ.

ΕΝΕΣΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΡΑΝΙΑ

johnchrist είπε...

Δεν συμφωνώ με τους προηγούμενους που λένε ότι είναι κουρασμένη.. Πιθανόν να είναι οι εμπειρίες.

Ανώνυμος είπε...

KALIMERA PAIDIA , RIKSTE MIA MATIA STO WWW.BADARTS.GR KAI AN SAS ARESEI DIADOSTE TO

Ανώνυμος είπε...

Η Ράνια Οικονομίδου είναι μια καταπληκτική ηθοποιός με σπουδαία πορεία στο θέατρο. Αποτελεί πρότυπο για πολλούς νέους ηθοποιούς. Την έχω παρακολουθήσει σε τέσσερις ή πέντε παραστάσεις και ήταν σε όλες συγκλονιστική. Έχει δίκιο σε όσα λέει. Συμφωνώ σε όλα.

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.