Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Ιώσεις

Διαβάζω στο Mediablog ότι έφυγε, λέει, ο Κούλογλου από την ΕΡΤ. Τον "τελειώσανε" με συνοπτικές διαδικασίες. Έτσι απλά και αθόρυβα έληξε η συνεργασία του δημοσιογράφου με το κανάλι και ταυτόχρονα σταματούν, όπως είναι φυσικό, οι εκπομπές του «Θεματική Βραδιά» και «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα»

Τα επίσημα αίτια της διακοπής αυτής της συνεργασίας είναι «..το υψηλό κόστος και τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης». Ισχύει όμως κάτι τέτοιο στα αλήθεια;

Ο εξαίρετος δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, συμπεριλαμβάνει συχνά στις εκπομές του θέματα που "καίνε". Όχι, δεν "καίνε" όπως τα μεσημεριανά ξεκατινιάσματα ή τα κουτσομπολίστικα δελτία ειδήσεων, δεν απευθύνεται άλλωστε σε αυτό το κοινό. Δεν τις βλέπει το 70% του Λαζόπουλου ή το 30% της Τατιάνας. Πολλές από τις εκπομπές του περιέχουν οδοιπορικά και συνεντεύξεις εξαιρετικής ποιότητας και σπανίοτητας. Από πλευράς θεαματικότητας (5% το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1. Παρ' όλα αυτά κόπηκε.

Γιατί; Γιατί ασχολήθηκε με το ασφαλιστικό. Γιατί προέβαλε τη Γενιά των 700. Γιατί υποστήριξε στις εκπομπές του τις κυβερνήσεις του Τσάβες. Γιατί αποκάλυψε τη γύμνια των Αμερικανών. Γιατί κατηγόρησε την αστυνομοκρατία και την αστυνομική βία. Γιατί ασχολήθηκε με την ακρίβεια, ενώ του απαγορεύτηκε..

Με επιστολή προς τη διοίκηση της ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους της λήξης της συνεργασίας τους. Η επιστολή του κυρίου Κούλογλου (η οποία έχει ημερομηνία 9/5/08 και δημοσιοποιήθηκε παρ' όλα αυτά σήμερα) αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. [..] Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω.»
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

Την ίδια ημερομηνία (9/5/08), ένας άλλος εξαίρετος δημοσιογράφος, ο Κώστας Βαξεβάνης, στέλνει επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου ΠάγουΓιώργο Σανιδά. Επιστολή με την οποία καταγγέλει το ΕΣΡ ότι υποκαθιστά τη δικαιοσύνη.
Λέει, μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία χρόνια, οι λεγόμενες Ανεξάρτητες Αρχές (σοβαροί και αναγκαίοι θεσμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη) στη χώρα μας, εξελίσσονται σταδιακά σε όργανα που υποκαθιστούν τη Δικαιοσύνη και κρατούν σε ομηρία αρκετές φορές τη Δημοσιογραφία και κυρίως το πιο νευραλγικό κομμάτι της, την ερευνητική-αποκαλυπτική δημοσιογραφία. [..]Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο, το όργανο αυτό (στο ΕΣΡ αναφέρεται) που έχει υποχρέωση να διαφυλάσσει την ομαλή και ευπρεπή λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, να επεκτείνεται σε ένα ρόλο δικαστή, χωρίς βέβαια να έχει το νομικό και ηθικό δικαίωμα, αλλά και τη γνώση. [..] Ίσως τα μέλη του ΕΣΡ να γοητεύονται αποδίδοντας στον εαυτό τους ένα ρόλο που ούτε η κοινωνία ούτε το Σύνταγμα τους δίνει. Αλλά η γοητεία της εξουσίας, είναι πράγμα επικίνδυνο. Πόσο μάλλον όταν είναι εξωθεσμική.»
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

* Ο διαδικτυακός τόπος της εκπομπής είναι http://www.rwf.gr
* Είχα αναφερθεί και παλιότερα στην ελεγχόμενη δημοσιογραφία.
Την είχα δει ως Κρυολόγημα που είχαν κολλήσει οι δημοσιογράφοι του «Ιού». Τότε τους είχε απαγορευτεί η δημοσίευση μιας αποκαλυπτικής έρευνας για τις σχέσεις της αστυνομίας με τα ανώτατα στρώματα νεοφασιστικών οργανώσεων, καθώς και κάποιες πληροφορίες για "περίεργες" συμπεριφορές στις τάξεις των τμημάτων ασφαλείας της χώρας.
Η έρευνα κυκλοφόρησε εν τέλει, μετά από πολλές ποικίλλες αντιδράσεις και καθυστέρηση μιας εβδομάδας. Ποτέ όμως ολόκληρη.
* Με το θέμα Κούλογλου ασχολήθηκε και το blog Πρέζα TV.
* Ξεκινάει και η Eurovision στην ΕΡΤ σε λίγες μέρες, έτσι μαθαίνω. Μάλλον γι' αυτό οι περικοπές στο κομμάτι της ενημέρωσης. Έχουμε να μαθαίνουμε τα νέα της Καλομοίρας..
* Αρνούμαι παραδειγματικά να ασχοληθώ με τον Μητσοτάκη. Έχουν περάσει τα χρόνια και του κάθονται στην πλάτη. Κάτι πρέπει να λέει κι αυτός, για να ασχολούμαστε μαζί του.

Update [13/05/08]:
1. Άκουγα σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή τον διευθυντή της ΕΡΤ κ. Αναστασόπουλο, αν δεν κάνω λάθος, να λέει επί λέξη: "Εγώ τον πληρώνω τόσα χρόνια τον κύριο Κούλογλου." και συνέχισε λέγοντας πως 12 χρόνια έκανε ανενόχλητος τις εκπομπές του στην κρατική τηλεόραση, χωρίς καμία κριτική.
- Είστε σίγουρος κύριε Αναστασόπουλε ότι τα λεφτά βγαίνουν από την τσέπη σας ή έστω από δικό σας ταμείο; Μήπως (λέω τώρα εγώ..) η ΕΡΤ θεωρείται Κρατική Τηλεόραση;
- Είστε σίγουρος και μας διαβεβαιώνετε ότι στην ΕΡΤ δεν υπάρχει λογοκρισία και δεν έχει μπει ποτέ φρένο σε εκπομπές παρομοιου χαρακτήρα με του δημοσιογράφου κυρίου Κούλογλου;

2.
Την προηγούμενη Τρίτη, ο Λάκης Λαζόπουλος, στο Αλ Τσαντίρι, είχε παίξει και αυτός τον ρόλο του καθώς είχε "εκθέσει" τον κ. Κούλογλου, όταν έδειξε αποσπάσματα από την «Θεματική Βραδιά» που ασχολήθηκε με τον Πούτιν. Σε εκείνη την εκπομπή έδειχνε πόσο λαθραία κέρδισε την εξουσία, τα πλούτη και εν τέλει τη συμπάθεια του πρωθυπουργού μας, Κώστα Καραμανλή, ο Πρόεδρος της Ρωσίας. Είχε πει στη συνάντησή τους τότε ότι τον εκτιμά πολύ και «είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος». Έκλεισε αυτό το θέμα ο κ. Λαζόπουλος με το σχόλιο «Λέει δηλαδή μπράβο σε ένα απολυταρχικό καθεστώς;» και συνεχίζει «..ποίον να πιστέψουμε, τον Πρωθυπουργό ή την κρατική τηλεόραση;»

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκτος απο Καλομοιρα, εχουμε και EURO εχουμε και Ολυμπιακους Αγωνες. Ευπεπτα πραγματα δηλαδη που πανω απ' ολα κανουν τον κοσμο να ξεχναει....
Το σημερινο πολιτευματης Ελλαδας δυστυχως δεν ειναι η Δημοκρατια...
Ειναι η Νεα Δημοκρατια!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κακομοίρα έχουμε ...με τη Νέα Τρομοκρατία να μας κυβερνάει ακόμα!

dr.SeenG είπε...

Κρούσμα Μπερλουσκονισμού και στη χώρα μας. Ή "τρανταχτό κρούσμα". Σίγουρα θα υπήρξαν κι άλλα που διέφυγαν της προσοχής μας.
Την εκπομπή την έβλεπα σπάνια, αλλά ήμουν πολύ ικανοποιημένος από το περιεχόμενό της. Ευτυχώς ο Κούκλογλου είναι σοβαρός και διακεκριμένος δημοσιογράφος και θα βρει μία στέγη. Κάτι άκουσα για το ΣΚΑΪ. Για την κρατική, τι να πεις; Έχει καταντήσει κουραστικό.

Ο άλλος είπε...

Καλώς σε βρίσκω.Δεν είχα σκοπό να μιλήσω για το θέμα ,αλλά μετά την ανάρτησή σου θα το κάνω.Νομίζω πως ο Στέλιος Κούλογλου, κακώς δίνει την εικόνα ήρωα που κάνει ηρωική έξοδο.Με επιχειρήματα μάλιστα περί αμερικανών κλπ. Σας θυμίζω μόνο πως δεκάδες πολύ καλοί δημοσιογράφοι έφυγαν από την ΕΡΤ΄. Η αντίληψη που θέλει την κρατική τηλεόραση παρμάγαζο κυβερνήσεων επικρατεί δεκαετίες. Το ίδιο και ο Κούλογλου. Ήταν παντός καιρού.Ο μόνος που έμενε ενώ όλοι έφευγαν.Νομίζω πως πληρώνει αυτό που κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων θα πλήρωνε. Επι χρόνια παρουσιάζει στην ΕΡΤ ξένα ντοκιμαντέρ τα οποία μεταγλωτίζει και ελληνοποιεί με την εικόνα του και δυό συνεντεύξεις ελλήνων.Η χρέωση γι αυτή την λειτουργία μεταπράτη είναι πολύ μεγάλη. Υπήρχαν εκπομπές οι οποίες αναπλάστηκαν και έπαιξαν έως και τρεις φορές. Κάποια στιγμή το σχοινί θα έσπαγε. Πόσο μάλλον τώρα που οι καρεκλοκενταυροι της ΕΡΤ θέλουν να βολέψουν κάποιον άλλο. Όταν κατουράς στη θάλασσα , το βρίσκεις στο αλάτι. Ο Κούλογλου πρέπει να έχει την αξιοπρέπεια να αποχωρήσει ή και να καταγγείλει αν θέλει, αλλά χωρίς να εμφανίζεται θύμα. Είναι ανέντιμο. Δεν τον έδιωξε κανένας αμερικάνος και καμιά συνωμοσία.Όι πολιτικάντηδες της ΕΡΤ και η απληστία του.Έλεος

wert01gf είπε...

Καλησπέρα.
Ασημώνη, άστα! Μιλάμε για παιδεία, όχι αστεία.
Δρ. Seeng, Μπερλουσκονισμού, ε; Δεν το είχα δει στην αρχή έτσι. Ίσως έχεις δίκιο. Λες να πάει ΣΚΑΙ; Στο σταθμό της οικολογίας (χαχαχα). Έχει ένα ενδιαφέρον το μέλλον του. Θα δείξει.
Φίλε μου άλλε, νομίζω ότι ξεκινάς μια προσωπική επίθεση στο πρόσωπο ενός πολύ αξιόλογου προσώπου και δημοσιογράφου. Δεν υφίστανται αυτές οι αντιγραφές που λες και οι απλές μεταγλωτίσεις. Έχει κάνει εκπομές οι οποίες έχουν βραβευτεί στο εξωτερικό. Έχω την εντύπωση ότι έχει βραβευτεί και ο ίδιος.
Όσο για το παντώς καιρού, δεν το βρίσκω τόσο κατακριτέο.
Αυτά για σήμερα.
Να προσέχετε.

Βλαχοκυριλές είπε...

Πες τα χρυσόστομε Wert!

Κούλογλου, Βαξεβάνηδες (δεν θυμάμαι αν έχει περάσει καθόλου), Τσίμες κτλ, δεν έχουν θέση στην κρατική tv.

Η θέσεις είναι καπαρωμένες από τις Δρούζες. Περνάνε κάνουν μια αρπαχτή (ουκ ολίγων χιλιάδων ευρώ ανά καθημερινό επισόδειο) για κάνα χρόνο, ταΐζουν τον κόσμο "ναρκωτικά" και όταν πέσει ασήκωτο κράξιμο, τιγκανά.

Όσο για το Λαζόπουλο, είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και πρωτοπόρος κωμικός, οπότε ας περιοριστεί σε αυτό και ας αφήσει τα πολιτικά παιχνίδια, γιατί δεν είναι το φόρτε του.

wert01gf είπε...

Ει! Εν τέλει..
Βλαχοκυριλέ, ήρθα άλλη μία πριν να φύγω. (xεxεxε) Ε, όχι και χρυσόστομος! Χριστόδουλος και άνω!
Έχει αρχίσει να μας τα χαλάει ο Λαζόπουλος και είναι κρίμα. Εγώ εξακολουθώ να τον παρακολουθώ αλλά πλέον κρατώ τις επιφυλάξεις μου.
Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση;!
Διάβαζα σε ένα άλλο ιστολόγιο που είχε φώτο τον καταλληλότερο και έλεγε από κάτω: "Λαζόπουλε, από εδώ να σας συστήσω με τον πρωθυπουργό της χώρας."
Φεύγω και ξανάρχομαι.

mikros fokion είπε...

καλημερα. ο κουλογλου μαλλον απο τον λαζοπουλο την πατησε, με οπλο την ΕΡΤ βγηκε 'Γλειφτουποκριτης" ο κωστακης.
για την πολιτικη σατυρα του Λαζοπουλου... ειναι μαλλον της σχολης παπαρηγα, χτυπαμε το ΠΑΣΟΚ πρωτιστως και οτι περισσεψει στην ΝΔ. τα περισσοτερα σχολια του νομιζω ειναι πετυχημενα αλλα δυστυχως περιοριζονται στον γιωργακη. να φανταστεις στην προηγουμενη εκπομπη "επεσα απο τα συννεφα" οταν εκανε κριτικη στον κωστακη. γενικως προστατευουν τον καταλληλοτερο και αυτο βρωμαει. και δυσκολευομαι να πιστεψω οτι ο Λαζοπουλος, καλλιτεχνης με αποψη, δεν καταλαβαινει και λειτουργει με αφελεια... αν γινοταν 1-2 φορες οκ, αλλα ο κωστακης δεν εχει και λιγα που μπορεις να σατυρισεις και να σχολιασεις
σεντονι τελος

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.