Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Σκάνδαλο

..ένα τροχαίο, 2 απόπειρες (;) και τώρα Siemens!

9 Μαρτίου 2005: Ο Κώστας Τσαλικίδης, υπάλληλος της εταιρείας Vodafone, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του. Την επομένη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κορωνιάς ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι έχει διαπιστωθεί παρέμβαση με συνακροάσεις στο δίκτυο της εταιρείας. Η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα (2/2/2006). Σκάνδαλο!

Το όνομα του Κώστα Τσαλικίδη βρίσκεται στη λίστα της ΑΔΑΕ με εκείνους που είχαν πρόσβαση στο παράνομο λογισμικό είτε με φυσική παρουσία είτε με ηλεκτρονικό τρόπο.
Η καθυστέρηση της κανονικής ανάκρισης και ο αποκλεισμός της ΑΔΑΕ από την αρχική έρευνα επέτρεψαν την απάλειψη των κρίσιμων στοιχείων, ενώ και ο θάνατος του Τσαλικίδη έμεινε ουσιαστικά αδιερεύνητος.

12 Αυγούστου 2004: Δύο αθλητές μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ ύστερα από ατύχημα που είχαν νωρίς το πρωί με μοτοσυκλέτα. "Ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση πριν από το ατύχημα, καθώς ενημερώθηκαν ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους απαγορευθεί η συμμετοχή στους αγώνες επειδή δεν εντοπίσθηκαν για να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ" έλεγαν οι δικοί τους. Οι Ολυμπιονίκες δεν εμφανίστηκαν ποτέ στον έλεγχο και τελικά αποκλείστηκαν από όλες τις διοργανώσεις. Σκάνδαλο!

Η δίκη για το «τροχαίο» αναβάλλεται συνεχώς. Η τελευταία αναβολή (λόγω κωλύματος στο πρόσωπο συνηγόρων υπεράσπισης) έγινε, για τις 2 Φεβρουαρίου του 2009! Ο ΣΕΓΑΣ δικαίωσε τους αθλητές και τον προπονητή τους.
Και ενώ η υπόθεση δεν έχει ακόμα κλείσει, 11 από τους 14 αθλητές της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών, βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που έγινε στον Αγιο Κοσμά, στις 7 Μαρτίου 2008. Η κυνέρνηση δεν πήρε θέση παρά μόνον όταν η κινεζική εταιρεία παραγωγής ανέλαβε την ευθύνη για την κατά λάθος αποστολή του "ένοχου" σκευάσματος.

20 Δεκεμβρίου 2007: Απόπειρα αυτοκτονίας του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου. Μετά από τέσσερα μόλις 24ωρα προφυλακίζεται η Εύη Τσέκου, ερωμένη του, η οποία φαίνεται να έχει κινηματογραφήσει τις ερωτικές τους στιγμές και στη συνέχεια τον εκβίασε με το οπτικοακουστκό υλικό. Της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και αφορούν σε δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Κάποιοι στην αρχή μιλούν για το «ροζ» της υπόθεσης, στη συνέχεια όμως αποκαλύπτονται στημένοι διαγωνισμοί και πολύ μαύρο χρήμα να διακινείται από τον γενικό γραμματέα. Σκάνδαλο!

Στο σημείωμα προς τους οικείους του, ο Ζαχόπουλος μίλαγε για «ευήκοα ώτα» που ήταν πρόθυμα να δεχτούν τον εκβιασμό, ο οποίος είχε γίνει «εύπεπτος πολιτικά» μέσω «κατασκευασμένης συκοφαντίας - εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης» και αναφέρεται σε «ασύδοτα φαινόμενα νεοφασισμού».
Το σημείωμα έμεινε στην αφάνεια.

Η κατάθεσή του πάντως, μετά από 100 και πλέον ημέρες (4 Απριλίου!) από την απόπειρα, μας άφησε πολλά ερωτηματικά. Είναι ολοφάνερο ότι τον «δασκαλέψανε» καλά, προτού μιλήσει στον ανακριτή και το κουκούλωμα πάει σύννεφο.


Και τώρα ..Siemens! Εδώ και αν έχουμε να κάνουμε με μεγάλο Σκάνδαλο!
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Την ίδια τακτική ακολούθησε φυσικά και το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια - τώρα ζητά εξεταστικές επιτροπές. Οι ίδιοι εισαγγελείς παρεμβαίνουν σε όλες τις υποθέσεις, οι ίδιοι ανακριτές αναλαμβάνουν τη διαλεύκανση (;), οι ίδιοι δικαστές αναβάλλουν την εκδίκαση.

Ένας μικρός διαχωρισμός:
- Η δικαστική έρευνα -που είναι τόσο επιθυμητή από την πολιτική εξουσία- περιορίζεται μόνο σε παραβάσεις του ποινικού κώδικα και μάλιστα για αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί.
- Η πολιτική διερεύνηση -που τόσο πολύ αποφεύγεται- έχει στόχο να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από μια σκοτεινή υπόθεση, ανεξάρτητα από την εξακρίβωση όλων των λεπτομερειών που αφορούν την παραβατική συμπεριφορά ατόμων. Σκοπός εδώ δεν είναι -κυρίως- η υπόδειξη ενόχων και η καταδίκη τους, όσο η ενεργοποίηση θεσμών και κανόνων που θα εμποδίσουν την επανάληψη του σκανδάλου.

Και έχουμε τον Λιάπη να κάνει λόγο χτες για "μεγάλη υποκρισία"!
Ρε άντε να κλαφτείτε πουθενά αλλού, όχι εδώ. Όχι άλλο!

Και ένα quiz για το τέλος:
"Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα. Έχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υφυπουργού." - Σε ποιά υπόθεση δεν είπε τη συγκεκριμένη φράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τοποθετήθηκε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων;
(Ευκολάκι - 1 βαθμός)

Πληροφορίες και αποσπάσματα από τον Ιό της Κυριακής (06/07/2008).

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τωρα καταλαβα τι σημαινουν τα αρχικα της Ν.Δ.

Νεα Δελτα. Ξεχαστε τα παγωτα που ξερατε. Δινουμε στα Σκανδαλα την θεση που τους αξιζει....

Βάσκες είπε...

Άντε πες το. (Τώρα που δεν διαβάζουμε πολύ εφημερίδες χάνουμε και τα εύκολα!).

(Δεν κόβεις και την επαλήθευση; Δεν έχει προβλήματα αν το κάνεις και είναι και εκνευριστική).

wert01gf είπε...

@Ασημώνη, έτσι, έτσι! Δώστους και ιδέες για τις νέες τους καμπάνιες.

@Βάσκες, κάνε μια προσπάθεια. Εγγυώμαι σίγουρη επιτυχία!
(Είχες δίκιο με την επαλήθευση, πολύ σπαστική. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι βγαίνει, thanx)

Ταχυδρόμος! είπε...

Τα έχουμε πει! Άλλο κακό να μην σας βρει..

TeddyBoy είπε...

Είναι σκάνδαλο τόση συγκάλυψη!

Foititakos είπε...

Ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Δεν έχουν φραγμούς, δε σταματάνε με τίποτα. Τόσο θράσος.

geo είπε...

se kathe dikastiki ereuna exerountai atoma apo auti kai alazoume kai merikous eisageleis xinoume apleto fos
siga tiflothika

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.