Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Σκόνη


Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι Έλληνες φοιτητές παπαγαλίζουν τα μαθήματα τους, εξακολουθούν να μελετούν επιφανειακά και δεν διαθέτουν κριτική σκέψη.

Μόλις το 5% των φοιτητών μπορεί να διαβάζει πανεπιστημιακά βιβλία και άρθρα με γόνιμο τρόπο, ώστε τη γνώση που παίρνουν να την κατανοούν και να μπορούν να την εφαρμόσουν στην πράξη. Το 93,2% ελάχιστα αξιοποιεί για τη μελέτη του επιστημονικά βιβλία και άρθρα από τη βιβλιοθήκη ή το Διαδίκτυο.

Ενώ οι περισσότεροι φοιτητές είχαν πτυχίο Αγγλικών πολύ υψηλού επιπέδου, σε τεστ που έδωσαν, το 93% βαθμολογήθηκε με 4 με άριστα το 10.

Οι έξι στους 10 φοιτητές δηλώνουν ότι επέλεξαν να σπουδάσουν με βασικό στόχο να βρουν καλή δουλειά, το 16% για να διευρύνει τους ορίζοντες του, και μόνο το 26% γιατί τους ενδιαφέρει το αντικείμενο της Σχολής τους.
(Καθημερινή 20/07/08)

15 σχόλια:

Ταχυδρόμος! είπε...

Σιγά τη σκόνη..

TeddyBoy είπε...

Τι να περιμένεις από ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο απ' το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο ανταμοίβει μόνο αυτούς που ξέρουν να παπαγαλίζουν;;

wilma είπε...

Εμένα με στεναχωρεί το θέμα ότι επιλέγουν το τι θα κάνουν βάσει του κριτηρίου της καλής δουλειάς. μα πότε θα καταλάβουν ότι καλή δουλειά σημαίνει να είσαι και καλός σε αυτή? και πως θα είσαι καλός σε κάτι που δεν σε ενδιαφέρει πραγματικά?

nelly είπε...

μπορει να ακουστω αφοριστικη αλλα για ολα αυτα ευθυνεται το εκπαιδευτικο συστημα και μονο. Ο τροπος που διδασκονται τα μαθηματα, ο τροπος που εξεταζονται και ο τροπος που προωθειται η μαθηση ειναι γελοιοι.Οποιος εχει περασει απο πανεπιστημιο το γνωριζει.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ είπε...

είμαι της άποψης πως σήμερα κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την παιδεία και θα την πληρώσουμε ακριβά. Είμαι απο αυτόυς που παπαγάλισαν την ιστορία για τις πανελλήνιες και τώρα αν με ρωτήσεις δεν θυμάμαι ούτε τι κεφάλαια περιλάμβανε η ύλη.

Ανώνυμος είπε...

Αχ η παιδεια που χαθηκε στην σκονη....

Ανώνυμος είπε...

Mε 4 παραγράφους, άνοιξες κουβέντα για όλο το χειμώνα!!!
Ουφ!!! Από που να πιάσω και που ν΄ αφήσω. Η νοοτροπία της ελληνικής οικογένειας για τα παιδιά της; Το ανύπαρκτο σύστημα παιδείας στη χώρα μας; Ο τρόπος εισαγωγής στα ΤΕΙ και ΑΕΙ; Η πανεπιστημιακή κοινότητα (τρομάρα της); Έχω κι άλλα!!! Ένα είναι σίγουρο. Όλα τα χρόνια δεν τρέχουμε για να μη σηκώσουμε σκόνη! Άψογη η φωτογραφία. Είναι η απάντηση σε όλα όσα αναφέρεις στην ανάρτησή σου.
Φιλί κοραλένιο και μια αγκαλιά!

dr.SeenG είπε...

Χμ... αυτό είναι αλήθεια, το ξέραμε εδώ και καιρό, αλλά τώρα επιβεβαιώνεται και από επίσημα χείλη. Εγώ ήμουν πολύ κακός μαθητής και όσες φορές φιλοτιμήθηκα να ανοίξω βιβλίο, μάθαινα το μάθημα παπαγαλία. Αλλά αφού το ίδιο κάνουν και καλύτεροι μαθητές από μένα... τι παραπάνω να πω;

Spy είπε...

Οι 10 στους 10 φοιτητές επιλέγουν να σποδάσουν βάσει:
* Του κοινωνικό τους περίγυρου
* Των γονιών τους
* Των απωθημένων τους
* Της παραπληροφόρησης των media
* Των απολαβών που ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι θα έχουν
* Την κατάληψη θέσεων στο Δημόσιο
* Άντε και των επαγγελμάτων με περισσότερο "μέλλον" (αγνοώντας το παρόν)...

thamnos είπε...

Πρώτη μου βόλτα και βρίσκω μια χαρα το bolg σου.

Δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να έχει καλή οικονομική επιφάνεια και να άφησε το παιδί του να δώσει πανελλήνιες! Ολοι τα στέλουν στην ¨ξενιτιά¨! τι κρίμα... τα μισα αγόράκια γυρίζουν gay και οι μισές κοπελίτσες δεν ξέρουν να τηγανίσουν ενα αβγό.
Και δεν μιλάω καθόλου για τα ιδιωτικά σχολεία που για να γράψεις το παιδί σου στην
π.χ. σχολή Μωραίτη πρέπει να κάνεις αίτηση πριν γεννηθεί.!
Η παραπαιδεία φέρνει έναν εκλπηκτικό τζίρο στο κράτος μέσω τον φροντηστηρίων, χαζόι είναι να στερεώσουν την παιδεία έτσι ώστε να μαθαίνεις στο σχολείο???
Και οι φροντιστηριάδες κλέφτες θα γίνουν.

Βύσμα έχεις?
αν ναι δεν χρειάζονται πτυχιά είσαι ο κατάλληλος.

fotini είπε...

δυστυχως οι σκεπτόμενοι κ συνειδητοποιημένοι άνθρωποι είναι λίγοι. φοιτητές κ μη.

ioanna είπε...

Συμφωνω απόλυτα με το σχόλιο της wilma. Αν αυτό που κάνεις δε σου αρέσει λογικό είναι να μην σε ενδιαφέρει να το κάνεις καλά.
Το σκεπτικό όλων είναι να παρουν ενα (οποιοδήποτε) πτυχίο και μετά να βολευτουν σε μία (οποιαδήποτε) "δουλίτσα". Την οποία"δουλίτσα" κατά πάσα πιθανότητα θα τη βρουν με μέσον οποτε κανείς δε θα έχει προσδοκίες απο αυτούς να την κάνουν καλά.

gremiii είπε...

φάγαμε της σκόνη των προηγουμένων κι οι επόμενοι τη δική μας.
Βζιιιιιιιιιιιιινγκ!!!!
Μπιπ-μπιπ.

Mara Lisha είπε...

Εξαιρετικό άρθρο αγαπητέ μου. Μακάρι κι άλλοι να δημοσιεύσουν άρθρα όπως τα δικά σου. Ο ανεψιός μου πέρασε στην γυμναστική ακαδημία, χρόνια αθλητής και τώρα που βρίσκεται στο δεύτερο έτος θέλει να δώσει εξετάσεις σ’ άλλη σχολή. Προδίδει τα όνειρά του για να γίνει λογιστής!!!

ioanna d-k είπε...

einai pragmatika tragiko
exw ena keimeno panw panw sto blog mou gia t thema auto
an thes afhse m thn apopsh s

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.