Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Παράθυρα


Τα όνειρα περιέχουν σημαντικές κρυμμένες αλήθειες και "μηνύματα" και, ως εκ τούτου, η συμπεριφορά των ανθρώπων επηρεάζεται σημαντικά, όταν ξυπνάνε, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Αν και οι ψυχολόγοι συνεχίζουν να διαφωνούν για την ερμηνεία των ονείρων, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, πιστεύουν πως τα όνειρά τους μεταφέρουν σημαντικές και πλήρεις νοήματος μυστικές ενοράσεις για τον εαυτό τους και τον κόσμο.

Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι, όταν ξυπνούν, συσχετίζουν τα γεγονότα της ζωής με αυτά του ύπνου τους. (skai.gr)

Διαβάστε ακόμα: Ζωγράφοι
Και κατεβάστε: Arcadia

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το συγκεκριμέο θέμα σχετικά με τα όνειρα και κατά το πόσο μας επηρεάζουν ή μας δείχνουν το μέλλον ,με απασχολεί και εμένα τελευταία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ΄να μεάλο ποοστό των ονείρων πυ βλέπουμε σχετίζεται με σκέψεις μας και πρόφατα βιώματα μας ή χρόνιους φόβους μας. Άρα εμείς τα ¨κατασκευάζουμε¨.

Σχετικά με το μέλλον και αν μας το...δείχνει ,για αυτό δεν μπορώ να έχω απόλυτη άποψη. Ίσως να ναι παιχνίδια του μυαλού μας ,ίσως και όχι...

Tyler Durden είπε...

συμφωνώ με τον Αντώνη, αλλά να πω επιπλέον ότι οι αντιληπτικοί μας μηχανισμοί στον ξύπνο είναι πολύ ευρύτεροι από όσο πιστεύουμε. Πολλά πράγματα καταγράφονται διαισθητικά χωρίς να περάσουν από λογική επεξεργασία και αυτό μπορεί να εμφανιστεί μετά στα όνειρα.

Οπότε μέσα από τέτοια προσέγγιση θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα όνειρα θα μπορούσαν να μας δείξουν ή προειδοποιήσουν για κάτι μελλοντικό, αναπαράγοντας καταγραμμένες στο μυαλό μας βαθύτερες διαθέσεις κάποιων που συναντήσαμε, ή αντιλήψεων στα όρια των δυνατοτήτων των 5 αισθήσεων.

Ομως, για να λειτουργήσει ικανοποιητικά ο παραπάνω μηχανισμός θα πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι και κοινωνικά "εκπαιδευμένοι" σε κάτι τέτοιο.

Εφόσον αγνοείται και δεν ενθαρρύνεται από την κοινωνία μας, θα αγνοείται και από τον περισσότερο κόσμο και έτσι θα μπλέκονται οι εκάστοτε ερμηνείες των ονείρων με τις ασυνείδητες επιθυμίες, φοβίες, κλπ που επίσης μας τις προκαλεί η πιεστική κοινωνία μας και όλα θα γίνονται μαλλιά κουβάρια και δεν θα βγάζεις άκρη.

Ή θα γίνεται ερμηνεία ενός ονείρου από ειδήμονες (ψυχολόγους) περιορισμένη στα κοινωνικώς αποδεκτά πλαισια και όψεις του (πχ ασυνείδητα κίνητρα, επιθυμίες, σεξουαλικότητα, κλπ)

Ανώνυμος είπε...

Eγω παντως μετα τη "ηττα" του Αρη απο τον Ολυμπιακο, ειδα οτι ο Ολυμπιακος θα χασει απο την Σεντ Ετιεν.

aKanonisti είπε...

Ορισμένα όνειρα με τρομάζουν πολύ...
και ξυπνάω ιδρωμένη...
Αρχικά φοβάμαι μην είναι προφητικά... μετά... κάθομαι και τα αναλύω...και τότε είναι ξεκάθαρο πως είναι παζλ.. των ερεθισμάτων που έλαβα κατα την διάρκεια της ημέρας...
:-))))

pendulum είπε...

Είναι κάτι σαν την αναζήτηση ντε και καλά της πίστης μέσω μιας θεότητας. Που προσπαθούμε να βρούμε μια εξήγηση σε ότι μας συμβαίνει.Τα όνειρα δεν είναι τίποτα άλλο από διαδρομές του μυαλού που ποτέ δεν κοιμάται.
Καλημέρα wert:)

Ανώνυμος είπε...

Τα πιο όμορφα όνειρα είναι ανώνυμα..

Swell είπε...

Eίναι ίσως η "ξεχασμένη γλώσσα" του Έριχ Φρομ. Συχνά πάντως "αναπαράγονται" στον ύπνο μας κάποια από τα πράγματα που ζήσαμε/είδαμε/διαβάσαμε/ακούσαμε κατά τη διάρκεια της μέρας.

beth είπε...

ειναι που εισαι μεγαλος φαν του ΣΑΚΗΗΗΗΗΗΗΗΗ

thamnos είπε...

Εγώ μαλλον ονειρέυομαι ξύπνιος.
Βλέπω ένα κόσμο γεμάτο αγάπη, σεβασμό και αλληλοεκτίμηση.
Βλέπω το μισθό μου ότι μου φτάνει και βάζω και στην άκρη...
Βλέπω τους δίπλα μου να περπατούν με το κεφάλι ψηλά.

Ντριννννν 7:15 ξύπνα Θάμνε!!!

gremiii είπε...

μα είναι δυνατόν το τελευταίο όνειρό μου εδώ και μήνα να είναι ένα τηγάνι με λιωμένο παγωτό μέσα, που ΄χε πάρει φωτιά;
Χρόνια ακατοίκητο, λέμεεε...

wert01gf είπε...

«Άλλα πορίσματα της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι γενικά δίνουν μεγαλύτερη σημασία αν δουν ένα ευχάριστο όνειρο με ένα άτομο που τους αρέσει, παρά ένα όνειρο με ένα άτομο που αντιπαθούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι συχνά οι άνθρωποι αποδίνουν νόημα στο όνειρο, όταν αυτό αντιστοιχεί σε προϋπάρχουσες αντιλήψεις και επιθυμίες τους.»

wert01gf είπε...

Είδα πάντως σημαντικές απόψεις και θεωρίες στα σχόλιά σας. Θα με βοηθήσετε στη χρόνια διατριβή μου πάνω στην Ωραία Κοιμωμένη και την άλλην, την πιο ωραία, την Κοιμωμένη του Χαλεπά. Καλά, αυτό το gremiii μην το λαμβάνετε υπόψιν σας. Σκάει σαν βόμβα. Ευτυχώς έχει χαθεί ο πυροκροτητής του. Το άλλο, το Μπεθ, έχει κάποια δίκια (χαχα).

Επιθυμίες, προκαταλήψεις, φόβοι και ανασφάλειες της καθημερινότητας, είναι μερικά μόνο από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τα όνειρά μας. Κρατώ πάντως και το σχόλιο της pendulum («διαδρομές του μυαλού που ποτέ δεν κοιμάται»), όπως και του Αλέκου (παλιός στίχος των razzastarr) που μας έγινε συχνός σχολιαστής.

Χαίρομαι ακόμα για τις μίνι αναλύσεις των Αντώνη και Tyler Durden στην κορυφή των σχολίων, όπως επίσης γουστάρω και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα οι φίλοι Θάμνος και Ασημώνης!

Το θέμα του ιδρώτα, της ανησυχίας, του φόβου στα όνειρα έθεσε η aKanonisti και είναι κάτι που με απασχολεί. Πως μπορεί να κοιμάμαι και παρ' όλα αυτά να διατηρώ τις φοβίες και τις ανασφάλειες του ξύπνιου; Παραμένει ένα μυστήριο. Εκεί όμως έρχεται ο Swell και ίσως να απαντά σε αυτά τα ερωτήματα.

Τα σχόλιά σας έχουν οσμές και χρώματα.. Καθώς τα διάβαζα κατάλαβα ότι είμαι πολύ χαρούμενος που έκλεισα ένα χρόνο εδώ, στον blogger. Άντε, πάμε γι' άλλα..

nelly είπε...

Κανε καμια διατριβη για τους Εφιαλτες... και σου υποσχομαι θα σου αφησω τα ωραιοτερα σχολια ever...


ΥΓ: τι ηταν αυτο το τελευταιο σχολιο? Αποσπασμα εκπομπης του Χαρδαβελλα?

Ανώνυμος είπε...

kala to eipe i nelly oi efialtes exoun perissotero endiaferon kai sikwnoun parapanw analysh.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις! Βασιζόμενος στις προσωπικές μου εμπειρίες θα πω ότι τα όνειρα δεν είναι απλές διαδρομές του μυαλού. αλλά κάτι πολύ παραπάνω.

Υπάρχουν κάποιες απλές τεχνικές (συγκέντρωση, διαλογισμός κ.α.) που μπορούν να ξεκλειδώσουν τον κόσμο των ονείρων.

Την καλημέρα μου σε όλους

wert01gf είπε...

Μάλιστα, μάλιστα! Δεσμεύομαι για ένα εφιαλτικό ποστ στη συνέχεια!!

thamnos είπε...

Κλαπ κλαπ!! τρομερή ευθιξία.

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.