Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Εκατομμυριούχοι

«Δεν νιώθω μεγαλοδημοσιογράφος… Αυτός που λέει ότι είναι στόχος, είναι στόκος.»


«Δεν νιώθω μεγαλοδημοσιογράφος. Αυτοί τρέφονται στις αυλές των κρατικών, πολιτικών, και επιχειρηματικών κέντρων εξουσίας. Εγώ ούτε αργομισθίες έχω, ούτε χαριεντίζομαι μ' όλες αυτές τις εξουσίες», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο ON OFF της Ελευθεροτυπίας, την Κυριακή που μας πέρασε.

Τι θα πει δεν ξέρεις ποιος είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης; Αφού βλέπεις κάθε εβδομάδα το πιασάρικο θέμα της εκπομπής του στο Mega. Τραβεστί, πόρνες, πόλεμοι, φτώχεια, καταπίεση, φυλακές. Και μετά τις διαφημίσεις συνεχίζουμε με διαλυμένες οικογένειες, υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια και μαύρους αντιμέτωπους με μια κοινωνία ρατσισμού και εκμετάλλευσης.

Είναι όλοι τους Πρωταγωνιστές. Στο ίδιο τσουβάλι μπήκε και ο Λαζόπουλος και ο Τσάβες και οι εκδιδόμενες της Συγγρού. Μήπως αυτή δεν είναι η κοινωνία; Ναι, συμφωνώ. Αυτό είναι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έπιασε το νόημα και βγάζει χρήμα παρουσιάζοντάς μας την Αθήνα της νύχτας, την Ελλάδα του κατεστημένου, τον πλανήτη των Golden Boyz.

Σ'αυτή τη χώρα είναι να αναρωτιέται κανείς πως γίνεται να έχουμε δεξιά κυβέρνηση όταν όλοι οι δημοσιογράφοι είναι αριστεροί. Και συναγωνίζονται για το ποιός τα πάει καλύτερα. Το επόμενο γκάλοπ σίγουρα θα συμπεριλαμβάνει την ερώτηση: «Ποιός είναι αριστερότερος για δημοσιογράφος;». Στο δρόμο που χάραξε το «Ποιός θέλει να γίνει εκατομυριούχος;» και ακολούθησε το «Ποιός είναι καταλληλότερος για να μας δουλεύει;»

Αριστερός ως το κόκκαλο ο Θεοδωράκης. Με τα ακριβά του τα κοστούμια, τις λιμουζίνες να τον ανεβοκατεβάζουν στα γυρίσματα, τους χαριεντισμούς με πρώην υπουργούς και έπειτα τα εξώφυλλα, οι καλές δουλειές, τα μεγάλα συμβόλαια. Μας ενδιαφέρει η διαφορετικότητα, μας ενοχλεί ο ρατσισμός. Γινόμαστε ένα με τον ξένο, αγαπάμε τον μετανάστη.

Όλα είναι δρόμος.. Συμβόλαιο με την ΕΡΤ δεν αφήνεις στη μέση. Εκτός και αν σε περιμένει βέβαια κάτι καλύτερο, σε ιδιωτικό. Ούτε πολυτελή εστιατόρια στήνεις από τη μια μέρα στην άλλη. Εκτός βέβαια αν είσαι μεγαλοδημοσιογράφος. Και μεγαλοδημοσιογράφος δεν γίνεσαι από τη μια μέρα στην άλλη. Εκτός βέβαια αν μπαινοβγαίνεις στις ..αυλές.

Προτιμώ τον Sebastian Tellier που είναι μέσα στις αυλές και χαριεντίζεται, κύριε Θεοδωράκη και δεν ντρέπεται να μου το πει. Το κάνει και βίντεο. Και βγάζει και λεφτά. Και μαγκιά του.
Sebastian Tellier.
Kilometer.

20 σχόλια:

Βάσκες είπε...

Καλός και ο Tellier μέτριος ο κ. Θεοδωράκης. Όχι κακός όμως. Υπάρχουν και άλλοι για αυτόν τον ρόλο...

Ανώνυμος είπε...

Τεσσερα συνεργεία την ημέρα και 150 ώρες μοντάζ για εκπομπή στούντιο στην ΕΡΤ. Γλύψιμο στο γλύψιμο και σκαρφάλωμα στην κορυφή της πυραμίδας.

wert01gf είπε...

Όλοι κακοί είναι, Βάσκες. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Φαίνεται ότι ξεχνάει γρήγορα ο κύριος Θεοδωράκης και μαζί του νομίζει ότι ξεχνάμε κι εμείς. Δεν του κάνουμε τη χάρη.

mahler76 είπε...

να και κάποιος που τα χώνει στον Στάυρο.

seniorita είπε...

είναι γνωστοί πλέον αυτοί οι τύποι που ξεκινάνε καλά την καριέρα τους,μας έχουν στο πλευρό τους γιατί τα λένε έξω απ'τα δόντια αλλά αργότερα βγάζουν λεφτά,γίνονται διάσημοι και χαλάνε..

pentanostimi είπε...

μπράβο wert! οσα λες ισχύουν και για άλλους ,οχι ''τζάμπα μάγκες΄΄αλλά ''αριστερους''με σουπερ ''δεξια''ζωή
πες ανθρωπε μου θελω να βγάλω λεφτα μην παιζεις με τη δυστυχια του ΄΄αλλου
καλο ειναι να διαδιδονται αυτα....
γι' αυτο σε αντιγράφω παραυτα

Ατίθασος ενήλικας είπε...

Εγώ δεν ξέρω κανέναν από τους 2 και ούτε που με νοιάζει
Τα νέα τα μαθαίνω από τους περαστικούς αδέσποτους
Τις εφημερίδες παλιά τις αγοράζαμε και τις τρυπούσαμε στο καρφί, στον τοίχο της τουαλέτας για να σκουπιζόμαστε
Αν τραβούσαμε και κάνα ζόρι διαβάζαμε
Τώρα ποια έχει καλύτερο κωλόχαρτο, και δεν τραβάμε και ζόρι οπότε …

Ανώνυμος είπε...

Στα δεξιά έμεινε μόνος του ο Τράγκας. τον σιγοντάρει ο Χατζηνικολάου για να μην κλαίει.

Στράτος

nelly είπε...

Ενταξει, το θεμα δεν ειναι να παρακολουθουμε την εκπομπη του εκαστοτε δημοσιογραφου με γνωμονα το αν εχει χρημα ή κοννε με την εξουσια.

Συμφωνω βεβαια, με το οτι, καλο ειναι οι συνεντευξεις που δινουν οι δημοσ. να ειναι ειλικρινεις και να μη μας κοροιδευουν μες στα μουτρα αλλα ας ειμαστε κριτικοι περισσοτερο απεναντι στις εκπομπες τους κι οχι στο χαρακτηρα τους, οταν αυτος δεν μας επηρεαζει.

Ειμαστε μεγαλα θυματα γενικως. Ποσο ειχε πεσει η τηλεθεαση του Αναστασιαδη μετα τα διαβοητα γεγονοτα με το dvd? Ειχε πεσει αρκετα ενω το υφος της εκπομπης παρεμενε το ιδιο! Δηλαδη τι? Βλεπουμε την εκπομπη των καλων παιδιων και των κακων οχι? Αυτα ειναι τα κριτηρια μας?

Θεωρω λοιπον οτι εφοσον η προθεση του δημοσ. δε λειτουργει εις βαρος μου, δε χρειαζεται να τη στηλιτευω.

Και προσωπικα, αντιδρω περισσοτερο στο κοψιμο της εκπομπης του Βασιλοπουλου που κυριολεκτικα κοσμουσε την ελληνικη τηλεοραση παρα στη δηθεν συνεντευξη του Θεοδωρακη. Ακομη κι αν μαθω οτι ο Βασιλοπουλος ειναι ζαμπλουτος ή αναμεμιγμενος με βρωμικο χρημα, αν η εκπομπη μεινει ως εχει, θα εξακολουθω να τη βλεπω.


Σημ: ειχα αντιδρασει οταν εμαθα οτι ο Πανουσης (ναι, ναι, ο Τζιμακος σας, τους, μας...) δεν εχει παει στρατο (ο Νταλαρας εχει παει), οτι κατοικει σε ωραιοτατο σπιτι σε αναβαθμισμενη γειτονια, οτι οι τιμες του ποτου εκει που εμφανιζεται ειναι υψηλες. Ειχα ενοχληθει και με κεινη τη συνεντευξη μες στα μελια και στη συμβατικοτητα, που ειχε δωσει στη Σταη. Εδω αντιδρω, γιατι ο Πανουσης μου πουλαει ιδεες, με κατευθυνει σε συλλογισμους αρα με την υποκρισια του αυτοαναιρειται. Εδω ναι, η αυτοαναιρεση με πειραζει γιατι αποδεικνυεται πως με κοροιδευει. Ο θεοδωρακης δε νιωθω πως με κοροιδευει (οχι ακομη, τουλαχιστον).

Καλο βραδυ :)

TeddyBoy είπε...

Χα! Τελικά δεν είμαι μόνος. Γιατί όποτε τον κράζω, όλοι οι υπόλοιποι τον υποστηρίζουν.

Δεν με ενοχλεί ούτε αν ζει μεσ' τη χλιδή, ούτε αν είναι αριστερός, δεξιός ή μεσαίος (και μακρύτερος)!

Με ενοχλεί η εμπορευματοποίηση του πόνου και η υπερ-δραματοποίηση για χάρη της τηλεθέασης.

Δεν τον θεωρώ ούτε μέτριο, ούτε κακό. Τον θεωρώ απαράδεκτο. Ίδια κλάση με τον Μικρούτσικο!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μίζερη η κριτική που κάνεις μεγάλε.Οι εκπομπές του Θεοδωράκη είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν στην άθλια Ελληνική Τηλεόραση.
Πολύ μίζερη ακόμα και η αντίληψη ότι ένας αριστερός πρέπει να μένει σε παράγκα και να τρώει φακές αλλιώς είναι προδότης της ιδεολογίας του...

wert01gf είπε...

Δεν με αφορά η φορολογική δήλωση του δημοσιογράφου, ούτε αν ζει στη χλιδή και την καλοπέραση. Είναι το λιγότερο αστείο αν αυτό καταλάβατε μερικοί σχολιαστές. Μου τη δίνει που προσπαθεί να με κοροϊδέψει.

Την εκπομπή του την έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές και είναι καλή. Από τις καλύτερες.

Εφόσον όμως βγάζεις το ψωμί σου, ρε φίλε, εκμεταλλευόμενος τον πόνο και την καταπίεση του άλλου και έχεις την εκπομπή αυτή λόγω αρκετών γνωριμιών, δεν θέλω να μου βγάζεις την ουρά σου απ'έξω.

Είσαι μέσα στο σύστημα. Το εκμεταλλεύεσαι και σε εκμεταλλεύεται. Τι θα πει δεν είμαι σαν αυτούς; Είσαι και παραείσαι. Παραδέξου το. Η ειλικρίνεια εμένα μου αρκεί.

wert01gf είπε...

Με τον Τζιπάκο, τον «ιδεολόγο», έπαψα να ασχολούμαι. Τι θα πει υποχρεωτική φιάλη σε stand up comedy; Ποιός είσαι ρε μεγάλε;

Ο αριστερός δημοσιογράφος, που φτιάχνει ένα fake image και από κάτω όλοι το προσκυνάνε, προσβάλει την ιδεολογία του. Δεν είπα όποιος έχει λεφτά. Μήπως είναι και αυτό μίζερο;

dsquared είπε...

O πρωτος Aνωνυμος μιλησε την αληθεια, μεγαλη ψωναρα και αταλαντο το σταυρουκο.

@ seniorita
ο συγκεκριμενος δεν τα ειπε ποτε εξω απο τα δοντια μια που υπηρετει την εξουσια.

@ ανωνυμος Νο2
''Οι εκπομπές του Θεοδωράκη είναι από τις καλύτερες...'' σωστα τα λες, μονο που δεν ειναι υπευθυνος για το αρτιο αποτελεσμα των εκπομπων του ο ιδιος. Τα συχαρικια να τα δωσεις στο επιτελειο της εκπομπης.

din

Niemandsrose είπε...

Αν είναι έτσι που τα λες wert01g, δηλώνω εξαπατημένη. tv δε βλέπω, αλλά από 2-3 εκπομπές του Θεοδωράκη που' χω δει στο νετ, τον είχα συμπαθήσει η συνήθως υποψιασμένη...

μ είπε...

Πώς θα κρίναμε δηλαδή ικανοποιητική τη δημοσιογραφική κάλυψη των θεμάτων των εκπομπών του; Τί θα έπρεπε να αλλάξει, ώστε να μη θεωρούνται "εκμετάλλευση του ανθρωπίνου πόνου"; Εκτός και αν θεωρούμε πως η δημοσιογραφία δε θα πρέπει να αγγίζει καν τέτοια κοινωνικά θέματα.

Προσωπικά θεωρώ πως τήρησε αξιοπρεπή στάση (δεν έχω δει όλες τις εκπομπές του βέβαια). Εμπορευματικοποίηση μπορεί να θεωρηθεί και η δημοσίευση ενός τέτοιου κοινωνικού ρεπορτάζ και σε μια εφημερίδα. Μας σοκάρει το γυαλί; Η εικόνα;

Το αν είναι αριστερός ή όχι ποσώς με ενδιαφέρει.

Αν είμασταν όλοι πραγματικά αριστεροί, δε θα ζούσαμε στα σκατά που ζούμε (ασφαλώς αναφέρομαι σε όσους κλίνουν αριστερά, δε θεωρώ δεδομένη καμία πολιτική προτίμηση).

Ανώνυμος είπε...

Η εκπομπή του είναι ανθρώπινη και στέκεται πάρα πολύ σωστά. Τι σημαίνει αριστερός και δεξιός; Έτσι κρίνεται η δουλειά ενός δημοσιογράφου;

wert01gf είπε...

Γνώριζα ότι κάποιοι δεν καταβάλουν καμία προσπάθεια ώστε να κατανοήσουν ένα κείμενο. Μερικοί όμως αδυνατούν να καταλάβουν και μετά τις επεξηγήσεις. Εκτός και αν δεν ασχολούνται καθόλου με αυτές.

Δυστυχώς, δεν γράφω για όλους. Γράφω για μένα και για φίλους. Οι υπόλοιποι κάντε άλλη μια προσπάθεια. Ίσως δείτε καλύτερα αποτελέσματα.

Και πρώτα απ'όλα, τι σημαίνει αριστερός; Ας μου απαντήσει κάποιος, γιατί κοντεύω να χάσω τα λογικά μου με αυτά που διαβάζω!

wert01gf είπε...

@Manos

Δε με σοκάρει κανένας δημοσιογράφος, καμία εκπομπή, κανένα mega γεγονός. Με σοκάρει ο τηλεθεατής που στέκεται με το στόμα ανοιχτό και θαυμάζει τη ζωή του στην οθόνη. Αυτό, ναι. Όχι απλά με σοκάρει. Με εξοργίζει.

Το αν ένας δημοσιογράφος μου «πουλάει» το αριστερό του image με ενδιαφέρει. Όπως επίσης με ενδιαφέρουν και μερικά εκατομμύρια αναγνώστες, τηλεθεατές, δέκτες που σαν χάνοι τσιμπάνε στο δόλωμα.

@Ανώνυμος

Δεν έκρινα την δουλειά του δημοσιογράφου. Τι σχέση έχω εγώ με τους κριτικούς; Δεν δέχομαι να προσβάλει τη νοημοσύνη μου ο καθένας που βγαίνει στα εξώφυλλα και μου πουλάει παραμύθι. Να είναι ειλικρινής. Εκεί θα τον σεβαστώ.

μ είπε...

"Δυστυχώς, δεν γράφω για όλους. Γράφω για μένα και για φίλους. Οι υπόλοιποι κάντε άλλη μια προσπάθεια. Ίσως δείτε καλύτερα αποτελέσματα."

Συγγνώμη που ενοχλήσαμε! :)

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.