Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Ταχυδακτυλουργός

«- Και, ..α, ναι, ξέχασα! Είχε και ολόκληρο πρόγραμμα με νούμερα. Το καλύτερο ήταν μ' ένα μάγο, το Μαλβόλιο! Εκεί να δεις! Πράματα και θάματα! Έχυνε νερό από τη μία κανάτα στην άλλη. Στην αρχή το νερό έγινε κρασί, ύστερα μπύρα και στο τέλος ουίσκι, παρακαλώ! Το ξέρω καλά πως ήταν ουίσκι, γιατί ζήτησε τη βοήθεια κάποιου απ' το κοινό και πήγα εγώ, και στις δύο παραστάσεις! Κεντάκι μπέρμπον, καθαρό! Και γενναιόδωρος μάλιστα ο τύπος. Μας μοίρασε σουβενίρ. (Βγάζει από την τσέπη του ένα μαντήλι, με τα χρώματα του ουράνιου τόξου) Να δεις τι μου έδωσε. Ένα μαγικό μαντήλι. Κράτα το, δικό σου. Το περνάς πάνω από ένα κλουβί με καναρίνια, το τραβάς και φανερώνεται από κάτω μια γυάλα με χρυσόψαρα. Το περνάς πάνω απ' τα χρυσόψαρα, φτεροκοπάνε καναρίνια..
Αλλά το πιο φοβερό ήταν το κόλπο με το φέρετρο. Μπήκε αυτός σε μια κάσα και του καρφώσαμε από πάνω το καπάκι, κανονικά. Ε, να δεις για πότε βγήκε από την κάσα, χωρίς να κουνηθεί ούτε ένα καρφί! Αυτό το κόλπο με το φέρετρο είναι ακριβώς στα μέτρα μου. Ότι πρέπει για να ξεφύγω από το λάκκο μου. (Πέφτει στο κρεβάτι, βγάζοντας τα παπούτσια του)
- Σσσσς! Σιγά!
- Τι θα πει σσσσσς ..σιγά;
- Θα ξυπνήσεις τη μητέρα.
- Μακάρι! Να της ανταποδώσω όλα εκείνα τα «Φως εκ νεκρών!! Φως εκ νεκρών!!». Ξέρεις, Λώρα, δε χρειάζεται και ιδιαίτερη ευφυΐα για να βρεθείς μέσα σε ένα σφραγισμένο φέρετρο. Ποιός όμως μπόρεσε ποτέ να βγει από κει μέσα;»


Απόσπασμα από το θεατρικό έργο Ο Γυάλινος Κόσμος, του Τένεσση Ουίλιαμς.
The glass menagerie, Tennesse Williams ( 1911 – 1983)
Μετάφραση-Προσαρμογή: Δ.Μαυρίκιος (1997)

Rapidshare: Νίκος Κυπουργός - "Στην ανάμνηση.." (ακούγεται ο ηθοποιός Ν.Κουρής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.