Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Φύλακας

Επαναστατική προβοκάτσια. Όταν η 17Ν στοχοποιούσε υψηλόβαθμα στελέχη μυστικών υπηρεσιών, ενώ οι σημερινοί «επαναστάτες» του κώλου απλά παίζουν το παιχνιδάκι τους, η απόσταση όλο και μεγαλώνει. Και μεγαλώνει..
Σέχτα παρακρατικών.
Όταν η 17Ν χτυπούσε στόχους αμερικανοτσολιάδων και γιάπηδων ψευτοαριστερών, ενώ οι σημερινοί τρομοκράτες συνεχίζουν και χτυπούν απλούς ένστολους, η απόσταση όλο και μεγαλώνει. Και μεγαλώνει..

Οι επιθέσεις βαθμιαία δυναμώνουν. Σκιαγραφούν το προφίλ των δολοφόνων στέλνοντας προκηρύξεις. Προσπαθούν όπως μπορούν να τους διασυνδέσουν με τον Ε.Λ.Α. και τη 17Ν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία (ύστερα πλέον και από το χθεσινό) πως ο μόνος στόχος τους είναι ένας: Να νιώσουν οι νοικοκοιραίοι ότι απειλούνται. Και ύστερα; Πάρε νόμους, νιώσε δίκες και το κυριότερο «κάτσε σπίτι!».

Τρόμπολοι υπάρχουν πάντού! Έγραφα τον Ιούνιο (Αντίποδας) ότι η συντηρητικοποίηση της σημερινής κοινωνίας δεν έχει θέση σε βιβλία ή εγχειρίδια. Δεν μπορεί να αναλυθεί και πόσο μάλλον να κατανοηθεί μέσα από δελτία ειδήσεων, εφημερίδες και εκπομπές ραδιοφώνου. Η συντηρητικοποίηση της σημερινής κοινωνίας είναι ο βασικός στόχος όλων αυτών των επιθέσεων των δήθεν τρομοκρατών οι οποίοι φυσικά ..είναι αντιεξουσιαστές!

Δεν υπάρχουν πια αμφιβολίες. Οι δολοφονικές επιθέσεις των νεότερων τρομοκρατικών οργανώσεων δεν έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα. Αυτή είναι η πραγματική τρομοκρατία, η τρομοκρατία του κράτους. Ενός κράτους που θέλει τους πολίτες του κλεισμένους στα σπίτια τους. Χωρίς ίχνος κοινωνικών δραστηριοτήτων. Χωρίς ίχνος πολιτικών δικαιωμάτων. Χωρίς ίχνος δημοκρατικών ελευθεριών. Και η απόσταση όλο και μεγαλώνει..

Ρε δε με νοιάζει από που'ρθες σου λέω κι εμείς εδώ είμαστε περαστικοί.
Στον ουρανό ν'ανεβώ και να τα λέω, πάω στοίχημα πως θα'σαι κι εκεί.
Ρε δε με νοιάζει ποιός σ'έστειλε, τι θες.. ούτε κι αν είσαι από άλλο πλανήτη.
Εδώ χρωστάμε λύπες και χαρές σ'ένα φύλακα άγγελο αλήτη.

18 σχόλια:

Orestis είπε...

Αν δηλαδή οι επιθέσεις τους είχαν "ιδεολογικό χαρακτήρα" όπως το εννοείς εσύ και όπως λες ότι είχαν οι επιθέσεις της 17Ν, θα συμφωνούσες μαζί τους; Θα τις δικαιολογούσες;
Και στην τελική, πώς στο καλό συνδέεις την τρομοκρατία με το κράτος και την αναγάγεις σε κρατική;
Μπορεί πράγματι το κράτος να μην κάνει τόσα σε θέματα μόρφωσης, ασφάλειας και κοινωνικών δικαιωμάτων τελευταία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε και στο άλλο άκρο όπως το περιγράφεις εσύ.

dame31 είπε...

Δεν ξέρω αν είναι οργανωμένη αυτή η τρομοκρατία από το κράτος -έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα νομίζω πως κράτος και παρακράτος είναι δύο εις σάρκαν μίαν- αλλά ακόμα κι αν δεν είναι οργανωμένη σίγουρα το εξυπηρετεί πάααρα πολύ.

wert01gf είπε...

@Orestis, δική μου άποψη είναι ότι έχουμε ήδη φτάσει στο άλλο άκρο. Κρατική δεν ανήγαγα την δολοφονία αλλά την τρομοκρατία.

@dame31, δύο εις σάρκαν μίαν. Αυτό λέω κι εγώ ακριβώς. Παρακρατικά κατασκευάσματα, κρατική τρομοκρατία.

Alexandros είπε...

Δυστυχώς για εσένα (και ευτυχώς για εμάς) η "ιστορία" σου μπάζει. Θα μπορούσε να έχει ψήγματα αλήθειας (σε ένα παραληρηματικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας) αν ο στόχος των τρομοκρατών ΔΕΝ ήταν οι αστυνομικοί. Είναι ηλίθιο να επιτίθεσαι σε μπάτσους για να φοβηθούν οι νοικοκοιραίοι.

Την επόμενη φορά που θα χρειαστώ επικύρωση ταυτότητας θα πάω στα ΚΕΠ. Για να είμαι σίγουρος βρε αδερφέ..

Orestis είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Χωρίς, ευτυχώς μέχρι τώρα, θύματα απλούς πολίτες δεν υπάρχει τρόμος για το πολύ κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι μέσα στους στόχους τους κάτι τέτοιο. Αλλά ούτε και η ¨επανάσταση¨ ή η ταξική πάλη μπορεί να είναι στις προφάσεις τους χτυπώντας μόνο αστυνομικούς. Επίσης η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας μπορεί να ενδυναμώνεται από τρομοκρατικές δράσεις, αλλά δεν οφείλεται σε αυτές. Εξάλλου η τρομοκρατία δεν είναι κάτι το καινούριο για τη χώρα μας.
Δεν σημαίνει ότι κάθε τι που δεν έχει ιδεολογία είναι κρατικό ή παρακρατικό, μπορεί να είναι πολύ απλά και ηλίθιο ή βλακώδες αν θες καλύτερα.
Τέλος, δεν μου απάντησες. Συμφωνούσες με τη βία της 17Ν και θα συμφωνούσες με τις τρομοκρατικές ενέργειες της σεχτας αν η ιδεολογία τους σε κάλυπτε περισσότερο και αν επέλεγαν "καλύτερους" στόχους;

Αntidrasex είπε...

Με την 17Ν, υπήρχε ένας ιδεολογικός μανδύας, και στις προκηρύξεις και στους στόχους. Η μοναδική φορά που χτυπήθηκε "άσχετος" ήταν με τον Θάνο τον Αξαρλιάν. Τότε, κανένας πολίτης δε θεωρούσε μείζονα κίνδυνο την τρομοκρατία, γιατί κανείς δεν αισθανόταν ότι απειλείται.
Επίσης, τότε δεν υπήρχε τόσο έντονη η τηλεόραση.
Τώρα, με τα τυφλά χτυπήματα ακόμα και αν είναι μόνο στα αστυνομικά τμήματα, και αν προσθέσεις σε αυτά τα μπάχαλα, ο κόσμος νιώθει ολοένα και μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Η τρομοκρατία αυτού του τύπου, είναι κάτι καινούριο για τη χώρα μας.
Όσο για την βία της 17Ν.
Γενικώς, με βρίσκει αντίθετο η βία και περισσότερο η δολοφονία κάποιου, όπως με βρίσκει αντίθετο η θανατική ποινή.
Όμως, όταν δολοφονούνται καθάρματα όπως οι βασανιστές της χούντας ή ο σταθμάρχης της CIA, που ευθύνονται για την τύχη των ζωών χιλιάδων άλλων, ε, δε θα το επικροτήσω αλλά δεν θα βάλω και τη γάτα μου να κλάψει κιόλας. Στην τελική, η 17Ν "έφαγε" καμιά 20ρια άτομα. Λιγότερους από όσους οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ή μια έξοδος του ΠΑΣΧΑ.
Ε, όπως και να το κάνεις, δεν το θεωρώ μεγάλο πρόβλημα.

Orestis είπε...

Μέχρι την τελική καλά το πήγαινες αντίδραση, στο τέλος όμως τα χαλάμε...
Δεν μπορείς να συγκρίνεις την τρομοκρατία με τα τροχαία, ούτε να λες από τη μία ότι δεν συμφωνείς με τη βία και τις δολοφονίες, αλλά ε, εντάξει δεν ήταν και μεγάλο πρόβλημα αυτοί που σκότωσε η 17Ν! Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε ποιοι ήταν τα καθάρματα και ποιοι όχι...

Αntidrasex είπε...

Δε λέω αυτό Ορέστη.
Λέω ότι δεν θα τσιμπήσω στο δόλωμα ότι "είναι μεγάλο πρόβλημα η 17Ν" όταν, π.χ. μόνο στη Ρικομέξ σκοτώθηκαν περισσότεροι, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι τσιγκουνεύτηκαν και κάποιοι άλλοι τα έπιασαν για να κάνουν τα στραβά μάτια.
Το δεύτερο είναι πιο μεγάλο πρόβλημα.
Όπως πιο μεγάλο πρόβλημα είναι η ΛΑΡΚΟ, η ναυπηγοεπισκευατική κλπ κλπ.

Orestis είπε...

Εγώ απλά λέω ότι όλα αυτά που αναφέρεις είναι μη συγκρίσιμα. Δεν υποβιβάζω και δεν προβιβάζω σε σπουδαιότητα κανένα.

Αntidrasex είπε...

Και όμως, όχι μόνο είναι συγκρίσιμα, αλλά είναι και ενδεικτικά μιας νοοτροπίας:

Θα ξοδέψουμε εκατομύρια για το C4I και τα άλλα συστήματα παρακολούθησης και για κάμερες και εξοπλισμούς, προκειμένου να πιάσουμε κάποιους που σκοτώνουν 1 άνθρωπο, μια φορά στα 2 χρόνια (στη 17Ν αναφέρομαι).
Αντιθέτως, σιγά μην κάτσουμε να ασχοληθούμε και να χαλάσουμε λεφτά για να ελέγξουμε τα σαπιοκάραβα που πλέουν στο Αιγαίο, τα κτίρια και τους δρόμους που δουλεύει και ταξιδεύει ο κόσμος κλπ.
Πρόσεξε: Δεν λέω ότι δεν πρέπει να πιαστούν οι οποιοιδήποτε δολοφόνοι. Φυσικά και πρέπει να πιαστούν. Τι γίνεται όμως με τους κατά συρροήν δολοφόνους της ΛΑΡΚΟ?
Αυτοί δεν πρέπει να πληρώσουν ή έστω να συνετιστούν?
Γιατί εγώ θα πρέπει να φάω το δόλωμα ότι αυτός που με απειλεί είναι ο Κουφοντίνας και όχι π.χ. ο πλοιοκτήτης?

wert01gf είπε...

Μετά από μια φτηνά οργανωμένη επίθεση σε ένστολους (πως δεν την πέσανε και σε πυροσβέστες ακόμα απορώ) ακολουθεί μία ακόμα ασυνάρτητη προκήρυξη (η οποία περισσότερο μοιάζει σαν μετάφραση από ξένες αντίστοιχες).

Τη μία ο κομμουνισμός, την άλλη οι απλοί πολίτες που κατονομάζονται από τους "τρομοκράτες", οι προκηρύξεις αυτές δεν πείθουν. Θυμίζω επίσης αναφορές σε αστυνομικά όργανα που τρώνε ντόνατς και αστυνομικά σκυλιά που συμμετέχουν στις σκοπιές. Αυτά έρχονται ..από άλλον πλανήτη.

Όποιος θέλει μπορεί να διαφωνεί μαζί μου και με ερωτήσεις επί προσωπικού να προσπαθεί να βγάλει άσκοπα συμπεράσματα. Δεν επικροτώ τις δολοφονίες, παρ' όλα αυτά πολλές φορές τις δικαιολογώ. Το θέμα όμως δεν είναι τι απόψεις έχω εγώ για τη 17Ν, αλλά η πλειοψηφία του απλού κόσμου.

Τέλος, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι τα μέλη της μεγαλύτερης οργάνωσης της σύγχρονης ιστορίας στη χώρα φυλακίστηκαν για πολιτικά και όχι εγκλήματα ποινικού δικαίου. Μάταια λοιπόν προσπαθούν να συνδέσουν τους σημερινούς "τρομοκράτες" με τον Ε.Λ.Α. και τη 17Ν, όταν συνεχίζουν και δρουν κατά αυτόν τον γλοιώδη τρόπο.

Σας ευχαριστώ όλους για τα μέχρι τώρα σχόλια και την ωραία συζήτηση.

Orestis είπε...

Καταρχήν μην αναφέρεσαι αόριστα, εγώ σε ρώτησα κάτι και το έκανα ακριβώς για να μην φτάσω σε αόριστα συμπεράσματα, αλλά για να ξεκαθαρίσεις κάτι που δεν καταλαβαίνω στο αρχικό σου κείμενο.
Για εμένα οι δολοφονίες με όποια πρόφαση και να γίνονται είναι αδικαιολόγητες, προφανώς σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Με τη διαφορά ότι εγώ πιστεύω ότι δεν μπορείς ταυτόχρονα να μην επικροτείς και να δικαιολογείς. Αν δικαιολογείς το ανέχεσαι, το δέχεσαι καλύτερα και εμένα μου κάνει το ίδιο. Μιλάμε για ζωές, μιλάμε για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και απ' όσο θυμάμαι αυτά τα δικαιούνται και οι μεγαλύτεροι εγκληματίες.
Τέλος, όχι τα μέλη της 17Ν δεν φυλακίστηκαν για πολιτικά εγκλήματα αλλά για ποινικά. Αν είχαν εκδηλώσει πολιτικό σκέλος την περίοδο που πράγματι είχαν πολύ κόσμο με το μέρος τους και τους δόθηκε η ευκαιρία, θα αποδεχόμουν τη σημερινή καταδίκη τους και σαν πολιτική. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ και η δράση τους δεν διέφερε και πολύ από αυτή των νονών της νύχτας που συχνά πυκνά λύνουν τις διαφορές τους και "αποδίδουν δικαιοσύνη" με τη βία...
Θα συμφωνήσω όμως μαζί σου ότι τουλάχιστον η ιδεολογική σύνδεση με τον Ε.Λ.Α. και τη 17Ν είναι άτοπη.
Ελπίζω οι ευχαριστίες στο τέλος να μην σημαίνουν ότι θες να κλείσουμε τη συζήτηση :-) (πλάκα κάνω)

wert01gf είπε...

Δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει η αοριστία. Η 17Ν είχε ως στόχους της το ίδιο το παρακράτος, οπότε πως μπορεί να μπει στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό; Δικαιολογώ τα κίνητρα εκείνων των δολοφονιών (γιατί περί δολοφονιών μιλάμε και στην μία και στην άλλη περίπτωση) διότι η κοινή γνώμη τις επικροτούσε, μέχρι που ασχολήθηκε η Αμερική με τη διεθνή τρομοκρατία. Το περιβόητο «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι με τους απέναντι».

Συμφωνούμε ότι καταδικάστηκαν για εγκλήματα ποινικού δικαίου, οι στόχοι τους όμως και οι δολοφονίες που διέπραξαν, δεν μπορούν παρά να τους κατατάξουν στους πολιτικούς κρατούμενους. Γνωρίζεις φαντάζομαι ότι η δικαιοσύνη δρα ανεξέλεγκτα, ιδιαίτερα στα θέματα των «εχθρών της Δημοκρατίας», όπως κατονομάζει το αμερικανικό σύνταγμα τους τρομοκράτες και υιοθετούν τον όρο οι δικαστές παγκοσμίως.

Η Αν Μπέρλεϊ, γραμματέας της Δ.Α. αναφέρεται στη 17Ν: «Η Διεθνής Αμνηστία και όλες οι διεθνείς οργανώσεις θα θεωρούσαν σίγουρα πολιτικούς κρατούμενους τους κατηγορούμενους ως μέλη της “17 Νοέμβρη”, επειδή τα κίνητρά τους ήταν πολιτικά. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις. Μια ανθρωποκτονία δεν παύει να είναι ανθρωποκτονία...» και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Εννοείται ότι δεν θέλω να κλείσει η συζήτηση με ασάφειες. Θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου και στην ανάρτηση Τρόμος.

Orestis είπε...

Το έχω δει το ταινιάκι. Πολύ καλό και δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα... για την ακρίβεια μόνο μερικούς ορόφους αφού η "τρελή" της πολυκατοικίας ζει σε ένα τέτοιο κόσμο. Βλέπει 25 ώρες το 24ωρό τηλεόραση και νομίζει ότι όλοι θέλουν ή να τη ληστέψουν ή να την ανατινάξουν...
Η αοριστία αναφερόταν στο ότι δεν υπήρχε πρόβλημα να αναφερθείς σαφώς σε εμένα όταν έλεγες ότι "Όποιος θέλει μπορεί να διαφωνεί μαζί μου και με ερωτήσεις επί προσωπικού να προσπαθεί να βγάλει άσκοπα συμπεράσματα".
Κατά τα άλλα έστω και αν η Αν Μπέρλεϊ θεωρεί πολιτικούς τους κρατούμενους της 17Ν, δεν μου λέει κάτι. Την άποψή μου στην είπα.

wert01gf είπε...

Τελικά διαφωνούμε μόνο ως προς τις επιθέσεις της 17Ν; Έχω την εντύπωση ότι αρχικά είχες αντίθετη άποψη με τα όσα έγραψα για την κρατική τρομοκρατία και τα 100% υποκινούμενα κατασκευάσματα.

ΥΓ. Όταν σχολιάζεις στο μπλογκ μου, προφανώς απευθύνεσαι "συγκεκριμένα" σε εμένα. Όταν απαντώ σε πολλά σχόλια ταυτόχρονα ίσως η αναφορά μου σε πρόσωπα φανεί και σαν αόριστη. Δεν κατάλαβα γιατί σε πείραξε αυτό. (εντελώς φιλικά)

Orestis είπε...

Για την 17Ν διαφωνούμε. Για την κρατική τρομοκρατία απλά δεν πιστεύω ότι τα πράγματα είναι τόσο άσχημα... ακόμη. Γιαυτό σου έλεγα ότι δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το άκρο. Το κράτος έχει ευθύνες αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό γίνεται συνειδητά. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο το κράτος να θέλει τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους, αλλά ίσως ακόμα χειρότερα να οδηγούμαστε σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς το κράτος να μπορεί (ή να θέλει;) να κάνει κάτι. Θα δείξει.
Ίσως οι νέοι τρομοκράτες πράγματι να είναι υποκινούμενοι, αλλά προσωπικά πιστεύω οι πιθανότητες να συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές και ότι πρόκειται για ένα μάτσο ηλίθιους και τίποτα άλλο.
Εννοείται δεν σε παρεξηγώ, απλά η μη αναφορά σου ήταν που μου φάνηκε κάπως, ξέχασέτο αυτό.

yasemi είπε...

Η χούντα δεν έπεσε το '74.
Συνεχίζεται, απλά σε άλλη μορφή.
Στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξαμε ώριμοι σαν λαός να ελευθερωθούμε.
Αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Όχι το πως μας φέρονται οι εκμεταλλευτές μας, αλλά το ότι δεν έχουμε τ' αρχίδια να τους εξαφανίσουμε.

wert01gf είπε...

Βρε βρε το yasemi. Καλώς όρισες στην παρέα μας. Όσο ακούω για αγώνες «υπέρ της δημοκρατίας» και για την «ελευθερία του ατόμου», τόσο περισσότερο μένω άγρυπνος.

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.