Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Εγώ παίζω, εσύ παίζεις, αυτοί παίζουν..

Δε μας τα λέει καλά, για άλλη μια φορά ο ΟΤΕ. Δε δίνει προτεραιότητες σε χρήστες του δικτύου του, σε προγράμματα P2P. Ένα φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και πέρυσι τέτοιον καιρό, σε διάφορες περιοχές της χώρας [και μόνο όσον αφορά τους συνδρομητές του ΟΤΕ]. Πρόβλημα το οποίο λύθηκε πολύ σύντομα, εν τέλει, μετά την παρέμβαση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
"Μειωμένη απόδοση σε Peer to Peer εφαρμογές έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα σε μερίδα χρήστων οι οποίοι χρησιμοποιούν ADSL συνδέσεις του ΟΤΕ. Το πρόβλημα δείχνει να έχει χαρακτηριστικά Traffic Shaping μέσω Deep Packet Inspection. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΤΕ, πιθανότατα ελέγχει με ειδικό εξοπλισμό τη δικτυακή κίνηση των χρηστών και στη συνέχεια προτεραιοποιεί την κίνηση. Η κίνηση P2P φαίνεται να επιβαρύνεται ιδιαίτερα και άρα συνάγεται ότι λαμβάνει αρκετά χαμηλή προτεραιότητα.Το πρόβλημα φαίνεται να επηρεάζει διάφορα P2P πρωτόκολλα (Torrents, DC++ κτλ) ενώ εμφανίζεται και σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας. Το Packet Inspection που χρησιμοποιεταί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αφού πιάνει ακόμα και encrypted κίνηση - η οποία συνήθως "ξεγελάει" το Traffic Shaping. Εξαίρεση αποτελούν μερικοί εξελιγμένοι Torrent Clients των οποίων τo encryption ακόμα δεν είναι ευδιάκριτο από τον έλεγχο των πακέτων. Πιθανότατα αυτό θα αλλάξει στο μέλλον με ανανέωση του λογισμικού Packet Inspection.Η μειωμένη απόδοση δεν δείχνει να είναι χαρακτηριστική των ADSL συνδέσεων (ΑΡΥΣ) αλλά σχετίζεται με τον λογαριασμό πρόσβασης του παρόχου (ΟΤΕ/ΟΤΕΝΕΤ) αφού με την αλλαγή παρόχου, σε ίδια γραμμή, η απόδοση σε P2P διακίνηση διεξάγεται ομάλα.Αυτή τη στιγμή διενεργείται συλλογή στοιχείων από όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα από την ΕΕΤΤ." [Πηγή: http://www.adslgr.com ,κείμενο από τον Super Moderator του forum MNP-10]
----
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο ΟΤΕ εσκεμμένα θέλει να δυσαρεστήσει τους πελάτες του ώστε να πετύχει μερική αποσυμφόρηση του δικτύου του, στέλνοντας σε άλλους, ανερχόμενους παροχείς τηλεπικοινωνιών, users που χαρακτιρίζονται στη γλώσσα του διαδικτύου "τορεντάκηδες". Οι συγκεκριμμένοι users εξαντλούν όλη την ταχύτητα της γραμμής τους σε προγράμματα P2P με αποτέλεσμα να φορτώνουν τις γραμμές του ΟΤΕ. Δε φαίνεται να πολυαρέσει κάτι τέτοιο στον παροχέα οπότε δείχνει την έξοδο στους πιο απαιτητικούς πελάτες του ρίχνοντας τις ταχύτητες στα προγράμματα που τους ενδαφέρουν.

Με βρίσκουν σύμφωνο, όλοι όσοι δεν θεωρούν αξιοπρεπή αυτήν την τακτική του ΟΤΕ, ούτε είναι διατεθιμένοι να υποστούν τα διαφόρων ειδών "καψόνια" που νομίζει ότι μπορεί να μας κάνει όταν οι "ειδικοί" του το κρίνουν απαραίτητο.
Συγκεντρώνονται λοιπόν ηλεκτρονικές υπογραφές, μετά από πρωτοβουλία του adslgr.com στο παρακάτω post:

Η επιστολή αυτή θα σταλεί το συντομότερο στην ΕΕΤΤ. Όσο περισσότερες "υπογραφές" συγκεντρωθούν τόσο πιο γρήγορα θα εισακουστεί το αίτημα. Πάρτε θέση.

Υ.Γ. Η διαφημιστική καμπάνια του ΟΤΕ χρησιμοποιεί συνεχώς το σλόγκαν "Μήπως παίζουν με τη νοημοσύνη σου;" Έκαναν λάθος μόνο στο ρήμα. Στό πρώτο πρόσωπο έπρεπε να κάνει την ερώτηση ο ΟΤΕ και με αυτοκριτική διάθεση προς τον πελάτη του.
edit: "Μήπως παίζω με τη νοημοσύνη σου;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.