Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Διαφωτισμός

«Στα τέλη του 2008 ήταν γενική στην Ελλάδα η επιθυμία για αλλαγή του καθεστώτος. Παρόλη όμως την μεταβολή στις ιδέες των ανθρώπων, η οργάνωση της Ελλάδας εξακολουθούσε να παραμένει στη μεσαιωνική μορφή της: διαίρεση των κατοίκων σε τάξεις, διάκριση δικαιωμάτων και υποτίμηση της ανθρώπινης αξίας. Οι Έλληνες άρχισαν να αισθάνονται αφόρητη την κατάσταση. Νέες δυνάμεις σχηματίστηκαν και προκάλεσαν τεράστια εξέγερση. Η Ελληνική (;) Επανάσταση ανέτρεψε το παλιό καθεστώς και είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή και στις αντιλήψεις των ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός με λίγους ανώτερους λειτουργούς, που τους διάλεγε ο ίδιος, νομοθετούσε, όριζε τους φόρους και διέθετε όπως του άρεσε τον δημόσιο πλούτο. Η Ελλάδα δεν είχε ενοποιηθεί τελείως. Οι νόμοι, η φορολογία, οι τρόποι συναλλαγής, τα μέτρα, τα σταθμά και το νόμισμα διέφεραν από περιοχή σε περιοχή. Αυτό προκαλούσε σύγχυση και εμπόδια στο εμπόριο. Οι κάτοικοι της Ελλάδας διακρίνονταν στους προνομιούχους και στον κοινό λαό. Οι προνομιούχοι αποτελούσαν μικρή μειοψηφία, περίπου το 2% του πληθυσμού. Αλλά αυτοί κατείχαν την περισσότερη γη, είχαν όλα τα αγαθά, ζούσαν μια τρομερά σπάταλη και πλούσια ζωή και κυβερνούσαν τον τόπο.»


* Το κείμενο αποτελεί "παραποίηση" του σκέλους Κοινωνική και Οικονομική κατάσταση στην προεπαναστατική Γαλλία στο λήμμα Γαλλική Επανάσταση, της wikipedia.)
* Ευχαριστώ τον φίλο μου, Χάρη, που πραγματοποίησε την ιδέα μου για τη φωτό.

7 σχόλια:

Βάσκες είπε...

Γειά σου ρε Wert. Γέλασα με το πικρό ποστάκι σου.

Ανώνυμος είπε...

Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει.

Γιαννης είπε...

Aν εξαιρεσεις το κομματι οπου αναφερεται στο νομισμα και το μη ενοποιοημενο εμπορικο δικτυο,η κατασταση θα μπορουσε να ειναι μια ,οχι και τοσο υπερβολικη περιγραφη της σημερινης πραγματικοτητας.

Ανώνυμος είπε...

kalo

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
κουφός είπε...

Ωραία η παρατήρησή σου wert, ωραία: δηλαδή "πάνω στην κατάλληλη ώρα". Ειδικά σε μια εποχή που κυριαρχεί η φτήνεια και η ανοησία, είναι σημαντικό να ρίχνουμε και καμιά κλεφτή ματιά προς τα πίσω, μήπως και αρχίσουν να λειτουργούν λίγο τα κοιμισμένα μυαλά μας.

Νικολάκι είπε...

Μα δεν είναι θλιβερό το ΠΟΣΟ εύκολα βγάζει νόημα το κειμενάκι με την αλλαγή 5 λέξεων; Πόσο εύκολα παραλληλίζεται η Ελλάδα του 2008 με τη Γαλλία του 1780; Τώρα μένει να δούμε πότε θα γίνει η επανάσταση

Το blog τελείωσε. Προσοχή! Μην κάνεις εδώ κλικ.